Svijet
0

Ohrid domaćin međunarodnog skupa UNESCO-a

FENA
Grad Ohrid u Makedoniji bit će od 4. do 6. septembra domaćin međunarodne radionice o temi "Harmonizacija privremene liste Svjetske baštine UNESCO-a u Jugoistočnoj Evropi: Kulturni pejzaži, suhozemni i slatkovodni ekosistemi".

Radionicu organizira Regionalni biro za nauku i kulturu u Evropi UNESCO-a (BRESČE) u saradnji s Centrom za svjetsku baštinu, Belađo forumom za održivi razvoj, Institutom za teritorijalne sisteme inovacija, Nacionalnom komisijom UNECKO-a u Makedoniji te Ministarstvom zaštite životne sredine i prostornog planiranja Makedonije.

Prisutnima će se na otvaranju uime UNESKO-BRESČE obratiti Đorđo Andrijan, uime Nacionalne komisije UNESCO-a Makedonije Lidija Topuzovska te uime Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja Darinka Jantinska.

Cilj skupa je podržati zemlje-članice UNESCO-a na području jugoistočne Evrope u identifikaciji relevantnih međunarodnih naznačenja prirodnih lokacija, uključujući i kulturne pejzaže koji se nalaze na tim teritorijama, kao i harmonizaciju preliminarne liste Svjetske baštine na regionalnom nivou.

Predstavnici jedanaest zemalja jugoistočne Evrope -Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, BJR Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Grčke i Turske te Kosova analizirat će postojeće stanje privremene liste.

Oni trebaju usaglasiti različita naznačenja i identificirati modele jasne podjele u zonama koje imaju višestruku namjenu. Razgovarat će se i o proširenju postojećih lokacija, kao i o novim transnacionalnim lokacijama.

Tokom diskusije bit će predstavljeni različiti tipovi ekosistema jezera, rijeka i močvara, planina i šuma, kao i kulturnih pejzaža u ovom dijelu Evrope.

Radionica je namijenjena pomoći državama jugoistočne Evrope da pronađu zajedničke baštine i putem toga ojačaju međugraničnu saradnju.

Poseban saziv bit će posvećen Prespa/Ohrid regionu -prirodnoj teritoriji koja se nalazi na granicama Makedonije, Albanije i Grčke, na kojem će biti razgovarano o potencijalima koji ovaj region ima za buduće imenovanje na listi Svjetske baštine.

Skup će početi 4. septembra s početkom u 09.00 sati u hotelu "Riviera" u Ohridu.