Svijet
90

OHR: Pronaći trajno rješenje za mjesto stradanja u Pionirskoj ulici u Višegradu

FENA
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Ured visokog predstavnika (OHR) pozvao je na potrebu pronalaženja trajnog rješenja kada je u pitanju kuća u Pionirskoj ulici u Višegradu, s ciljem postizanja stvarnog pomirenja koje bi bilo u najboljem interesu svih građana Višegrada.

Kako je u izjavi za Agenciju Fena kazao glasnogovornik OHR-a Mario Brkić, važno je da sve strane izbjegavaju radnje koje bi vodile produbljivanju podjela.

Naime, Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI) iz Chicaga s nekoliko organizacija iz BiH i dijaspore uputio je OHR-u pismo od kojeg traži da preduzme sve neophodne administrativne mjere kako bi spriječili rušenje te kuće, kuće sjećanja na žrtve genocida u Višegradu.

Ovim pismom organizacije su izrazile zabrinutost zbog namjere višegradskih vlasti da sruše kuću u Pionirskoj ulici, koja je mjesto ratnog zločina iz 1992. godine kada je spaljeno više desetina osoba.

U OHR-u podvlače da je njihov opći stav da institucije, javne ličnosti i nevladine organizacije u BiH trebaju raditi na pomirenju i promoviranju povratka.

"To znači da se prema porodicama žrtava rata treba ophoditi s poštovanjem i razumijevanjem za njihove patnje", zaključio je Brkić.

OHR