Podizanje svijesti
202

OHR objavio kompletnu odluku: Osniva se Odjel za istraživanje genocida, činit će ga deset stručnjaka

S. M.
Christian Schmidt
Christian Schmidt
Ured visokog predstavnika na svojoj službenoj stranici objavio je odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Memorijalnom centru Srebrenica.

Novim izmjenama osniva se Odjel za istraživanje genocida i za edukaciju o genocidu s ciljem podizanja svijesti o značaju sprječavanja genocida, mržnje i predrasuda prema bilo kojoj grupi osoba, kao i za savjetovanje Upravnog odbora Memorijalnog centra o radu Memorijalnog centra.

Upravni odbor imenuje do 10 domaćih ili stranih stručnjaka na mandat u trajanju od pet godina, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Svaki član Upravnog odbora i Savjetodavne radne grupe te Direktor memorijalnog centra mogu Upravnom odboru predložiti jednog ili više stručnih kandidata.

Članovi Odjela će biti renomirani stručnjaci iz oblasti historije, političkih nauka, prava i drugih naučnih oblasti od značaja za obavljanje takvog posla.

Odlukom OHR-a Memorijalni centar će moći imenovati vanjske akademske stručnjake, na period od četiri godine, za savjetovanje u vezi s pitanjima koja spadaju u mandat Memorijalnog centra.

Također, Upravi odbor Memorijalnog centra moći će regulisati svojim Statutom i osnovati Počasni odbor koji će činiti istaknuti pojedinci koji mogu doprinijeti Memorijalnom centru u promicanju svijesti o aktivnostima Memorijalnog centra i koji mogu pomoći u prikupljanju sredstava potrebnih za pružanje podrške radu Memorijalnog centra.

Osim toga, odlukom je postupak nabavke (kupovina) artefakata za značaj za Memorijalni centar neće se primjenjivati Zakon o javnim nabavkama.

U vezi s tim artefaktima, Upravni odbor donosi Pravilnik o postupku nabavke kojim se uređuje način procjene vrijednosti artefakata, ocjena njihove relevantnosti za Memorijalni centar i postupak njihove nabavke.