Die Zeit
0

'OHR je potonuo u beznačajnost'

Sarajevo-x.com
U Briselu se nikada nije povela strateška diskusija o tome da li je evrospka perspektiva dovoljna da lokalne političke elite u BiH provedu neophodne političke i ekonomske reforme", piše njemački list Die Zeit

'Umjesto da politički reaguje, Brisel je uključio birokratskog autopilota i 2006 se dao u bijeg. Ali sa najavljenim povlačenjem i zatvaranjem OHR-a kod političkih elita počela je da opada spremnost na reforme.', piše list.

Die Zeit dodaje da su kao posljedica takve politike "zahrđale" funkcije dva visoka predstavnika i da je OHR potonuo u beznačajnost. Aktuelna politička eskalacija u BiH više je izraz političkog vakuma, koji je ostavila EU, nego jačanja etničkih političkih elita.

List smatra da bi Evropska Unija morala oživjeti svoj angažman u ovoj zemlji i shvatiti da je neophodno da još dugo nastavi sa autoritarnim zadiranjem u suverenitet BiH ali i da zadrži svoj vojni kontingent u zemlji .

Njemačka bi mogla preuzeti vodeću ulogu unutar EU i bh. društvo izvesti na ozbiljan put, nastavlja Zeit i dodaje: 'Uspostavljanje zajedničke sigurnosne i vanjske politike EU-a i želja Njemačke da na međunarodnom planu preuzme važniju ulogu neraskidivo je povezana sa genocidom u Srebrenici i zakazivanjem Evrope u BiH. To je dovoljna motivacija. Narednih mjeseci će se vidjeti da li će nova njemačka vlada sastavljena od demohrišćana i liberala promijeniti politiku zasićenosti i umora od BiH, kakvu je njegovala prethodna vlada, napisao je ekspert Bodo Weber u članku za Die Zeit, prenosi Deutsche Welle.