Svijet
5

Ohio: Policajci ubili trinaestogodišnjeg tinejdžera crne puti zbog zračnog pištolja

Klix.ba
Trinaestogodišnji dječak crne puti ubijen je u četvrtak kada je policija pucala u njega nakon što je navodno izvadio dječiji zračni pištolj iz pasa dok je bio privođen.

Policijski službenici u Ohiju odgovorili su na dojavu o oružanoj pljački i potom su uvidjeli tri osumnjičena muškarca koji su odgovarali opisu žrtve. Dvojica su pobjegla i policija ih je pratila do aleje gdje je navodno Tyre King izvadio pištolj. Tada je pogođen s nekoliko metaka.

Kasnije je utvrđeno da je dječak nosio sportski zračni pištolj koji je dizajniran da ispaljuje kuglice te je imao laser. Nakon pucnjave Tyre je prebačen u dječiju bolnicu gdje je preminuo.

Drugi osumnjičeni su ispitani i trenutno se provodi dalja istraga.

"Nešto nije uredu s ovom zemljom i postalo je epidemično u našem gradu. Trinaestogodišnjak je mrtav zbog naše opsesije oružjem i nasiljem", rekao je gradonačelnik Andrew Ginther.

U pozivu policiji navodi se kako su "pljačkaši" odnijeli samo 10 dolara. Policijski službenici kazali su kako je pištolj izgledao identično policijskom. Policajac Brian Mason je na dopustu.

Javnost je ogorčena jer je još jedan dječak ubijen zbog igračke. Prije dvije godine policija je ubila 12-godišnjeg Tamira Ricea jer se igrao plastičnim pištoljem ispred rekreativnog centra. Grad je platio njegovoj porodici šest miliona dolara odštete.