Indija
0

Ograničeno medijsko pokrivanje posjete Dalaj-lame

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijski zvaničnici u ponedjeljak su ograničili medijsko pokrivanje posjete Dalaj-lame spornoj pograničnoj regiji u očiglednom pokušaju da minimiziraju napetosti sa susjednom Kinom.

Kina je protestovala zbog sedmicu dana duge posjete tibetanskog duhovnog vođe sjeveroistočnoj držav Artunachal Pradesh koja je počela u nedjelju nakon višemjesečnog porasta napetosti između Indije i Kine, prenosi AP.

Dalaj-lama je održao molitve, sastanke i predavanja sa svojim sljedbencima u himalajskom gradu Tawangu, u blizini granice s Tibetom, koji je pod kineskom kontrolom.

Indija je odbila dopustiti stranim novinarima da otputuju u Tawang kako bi pokrivali posjetu i pokušala da zadrži domaće novinare podalje od Dalaj-lame u nedjelju.

Dok je Dalaj-lama otvarao bolničko krilo u Tawangu u ponedjeljak, Leki Phuntso, medijski zvaničnik u državnoj vladi, poručio je novinarima koji su čekali da se od njih "zahtijeva" da ne postavljaju nikakva pitanja.

Kina je zahtijevala od Indije da otkaže posjetu, ali je Indija saopćila da je Dalaj-lama, koji živi u egzilu u toj zemlji od 1959. počasni gost i slobodan je da putuje u svaki dio zemlje.