Kriza u Venecueli
12

Oglasio se policajac koji je iz helikoptera pucao na zgradu vlade: Nisam ubica kao Maduro

Klix.ba
Venecuelanski policajac Oscar Perez koji je ukrao policijski helikopter i napao zgradu vlade u Caracasu prošlog mjeseca, oglasio se putem videa te je optužio predsjednika Nicolasa Madura da je "ubica".

"Mi nismo ubice kao što si ti Nicolase Maduro, kao ti Diosdado Cabello, koji svaki dan donosiš tugu u venecuelanske domove", rekao je između ostalog Perez u videu objavljenom na YouTubeu.

Cabello je potpredsjednik Madurove Ujedinjene socijalističke partije Venecuele (PSUV).

"Želimo istaći da su aktivnosti 27. juna savršeno izvedene, oštetili smo samo zgrade Ministarstva pravde i Vrhovnog suda. Kolateralne štete nije bilo jer smo sve planirali, nismo ubice", dodao je Perez.

Tog dana je helikopter kružio iznad grada, a osobe koje su bile u njemu su otvorile vatru prema zgradama te su bacile i bombe. Povrijeđenih nije bilo, ali se napad smatra dramatičnom eskalacijom višemjesečne krize.

Perez tvrdi da je izjavu snimio u Caracasu.

Venecuela je od Interpola zatražila da izda crvenu potjernicu za Perezom, koja obavještava vlasti drugih zemalja, uključujući granične službe.

Helikopter koji je korišten u napadu pronađen je u venecuelanskoj državi Vargas, ali su oni koji su ga koristili već ranije pobjegli.