Ehud Olmert
0

Ofanziva u Gazi postiže ciljeve

FENA
Ofanziva u pojasu Gaze blizu je ispunjenja ciljeva, ali se nastavlja, rekao je izraelski premijer Ehud Olmert na sastanku kabineta i najavio da nikakva rezolucija UN-a neće spriječiti Izrael da brani svoj narod, što je temeljno pravo države. “Izrael je blizu ispunjenja svojih ciljeva no treba više strpljenja, odlučnosti i napora da bismo konačno postigli stanje u kojem bi stanovnici tog područja mogli zadugo živjeti u sigurnosti”, rekao je Olmert otvarajući sastanak svojih ministara. Unatoč velikom broju civilnih palestinskih žrtava, opravdao je odbijanje Izraela da prekine ofenzivu protiv Hamasa na što ga poziva rezolucija Ujedinjenih naroda, javile su u nedjelju agencije.

“Nikakva rezolucija ni u prošlosti ni u buduće ne može nam odreći osnovno pravo da branimo naše građane”, rekao je Olmert.

Premijer je optužio UN za pristranost zapitavši se zašto bi se Izraelu uskraćivalo pravo, prirodno za svaku drugu državu na planetu, da brani svoje državljane. Rezolucija 1860, koju je u četvrtak prihvatilo 14 od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, poziva na “trenutačan, trajan i potpuno poštivan prekid vatre i na potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze”.

Od početka izraelske ofenzive, 27. decembra, ubijeno je 875 Palestinaca, od čega više stotina civila, a ranjeno je 3.500 osoba, prema palestinskim medicinskim izvorima. Izraelska vojska tvrdi da je ubijeno više od 500 palestinskih gerilaca.