Brojne dileme
39

Oduzeta ruska imovina na zapadu vrijedi 300 milijardi eura: Koliko će dobiti Ukrajina za odbranu?

S. M.
JEdna od luksuznih jahti vrijedna 400 miliona dolara koja se povezuje sa ruskim oligarhom (Foto: EPA-EFE)
JEdna od luksuznih jahti vrijedna 400 miliona dolara koja se povezuje sa ruskim oligarhom (Foto: EPA-EFE)
Lideri Evropske unije planiraju da preduzmu korake prema konfiskaciji 27 milijardi eura profita ostvarenog od ruske državne imovine zamrznute u Evorpi kako bi pomogli Ukrajini.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji spremni su da iznesu ono što vjeruju da je pravno čvrst prijedlog koji će zemlje članice razmotriti, vjerovatno prije sastanka premijera u Briselu sljedećeg četvrtka.

Oko 300 milijardi dolara koje pripadaju ruskoj centralnoj banci zamrznuto je na zapadu, uglavnom u stranoj valuti, zlatu i državnim obveznicama. Oko 70 posto njih drži se u belgijskom centralnom depozitaru hartija od vrijednosti Euroclear, koji drži ekvivalent od 190 milijardi eura.

Depoziti koji se drže u Evropi vjerovatno će generirati između 15 i 20 milijardi eura dobiti nakon oporezivanja od sada do kraja 2027. godine, u zavisnosti od evolucije globalnih kamatnih stopa, rekao je visoki zvaničnik EU.

Ove godine se očekuje da će ostvariti između 2 i 3 milijarde eura profita, u zavisnosti od potencijalnih promjena kamatnih stopa, novac koji bi potom mogao da ide direktno u Ukrajinu.

Iako se zvaničnici nadaju sporazumu o oduzimanju profita, još ne očekuju dogovor o tome kako bi novac trebao biti upotrijebljen, jer su neke države protiv njegove upotrebe za finansiranje ukrajinske vojske, preferirajući da se novac potroši na rekonstrukciju i humanitarne napore.

Irska je, na primjer, vezana neutralnošću kroz svoj ustav, ali ona daje sredstva Ukrajini pod uslovom da se novac potroši u "nesmrtonosne" svrhe kao što je čišćenje mina.

Izvori kažu da Evropska komisija u ovom trenutku neće ponuditi opcije u vezi sa korištenjem novca.

"To znači da se u principu mogu dogovoriti da koriste prihode od dobiti, ali da onda imaju dalju diskusiju o tome gdje taj novac može ići ustavno za svaku državu članicu", rekao je jedan izvor za Guradian.

Prošlog mjeseca lideri EU složili su se da se prihodi mogu držati na posebnom računu, čime bi rat bio otvoren za "korak B", što bi bila odluka da se ovaj novac može zaplijeniti i poslati Ukrajini.

Svaki dogovor će izvršiti pritisak na britansku vladu da slijedi njihov primjer. Ruska centralna banka drži 26 milijardi funti u Velikoj Britaniji, a ministar vanjskih poslova David Cameron pridružio se ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u pozivu da se novac zaplijeni i preda Kijevu.