SAD
0

Odustaje li Obama od suđenja teroristima u civilnim sudovima

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama našao se na udaru kritika ljevice i desnice u vezi sa suđenja osumnjičenim teroristima.

Organizacije za građanske slobode razljutile su se na Bijelu kuću nakon što je predsjednik Obama, kako izgleda, odustao od toga da se suđenja teroristima odvijaju u civilnim sudovima.

No svojevrsni izlaz iz neugodne situacije predsjedniku Obami stigao je u vidu ponude republikanskog senatora Lindsayja Grahama, prenosi VoA.

Prema njegovom planu, administracija bi trebala suditi petorici glavnih osumnjičenika pred vojnim sudovima u Guantanamu, a ne u civilnim sudovima.

Zauzvrat bi senator Graham pomogao u osiguranju republikanske podrške za ispunjenje jednog od izbornih obećanja predsjednika Obame – zatvaranja pritvornog centra u Guantanamu.

U međuvremenu je Američka udruga za građanske slobode kritizirala Obamu, prikazavši u jednom oglasu kako se on pretvara u predsjednika Georgea W. Busha što se tiče odnosa prema osumnjičenim teroristima.

Na postavljeno mu pitanje – hoće li se teroristima suditi u civilnim sudovima ili pred vojnim tribunalom – predsjednik Obama u nedjelju nije odgovorio.