Svijet
4

Odstupio s položaja predsjednika parlamenta zbog spolnog uznemiravanja

FENA
Peter Slipper
Peter Slipper
Presjednik australskog parlmenta Peter Slipper odstupio je nakon tvrdnji da je spolno uznemiravao muške kolege i zloupotrebio javno financirane taxi usluge, izvijestili su australski mediji u nedjelju.

Slippera tuži bivši muški kolega koji tvrdi da je od njega dobio eksplicitne tekstualne poruke i da mu je upućivao neželjena seksualna udvaranja, a policija ga istražuje zbog tvrdnji o zloupotrebi javnih sredstava za financiranje taxi usluga.

Slipper negira optužbe ali kaže da napušta položaj do okončanja policijske istrage. Zbog seksualnog uznemiravanja postupak je pokrenuo član osoblja parlamneta James Ashby, koji otvoreno iskazuje svoju homoseksualnu orijentaciju.

"Navodi uključuju i tvrdnje o kaznenom djelu i prekršaju za građansku parnicu", rekao je Slipper.

"Vjerujem da je prikladno s moje strane odstupiti s položaja predsjednika parlamenta dok se ne riješi kaznena prijava. Jednom kad se razjasni da su optužbe neistinite vratit ću se na položaj a glede građanske parnice to će se pitanje u predviđenom vremenu riješiti odgovarajućim postupkom", rekao je 62-godišnji Slipper.

Slippera će privremeno zamijeniti njegova zamjenica, laburistica Anna Burke.

Slipper je napustio opozicionu liberalnu stranku i kao neovisni zastupnik postao predsjednik parlamenta u novembru 2011. godine.

Njegova potpora vladi premijerke Julije Gillard osigurala je tanku većinu te ako Slipper bude primoran vratiti svoj mandat, australska vlada postat će ranjiva na moguće izglasavanje nepovjerenja.