{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odšteta za žrtve nasilja u Los Angelesu

F
FENA
17.7.2007. u 12:20
0
0
Odšteta za žrtve nasilja u Los Angelesu
0
Odšteta za žrtve nasilja u Los Angelesu
Roger M. Mahony
"Još se jednom izvinjavam svima koji su trpjeli zbog seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, redovnika i laika moje nadbiskupije", istaknuo je kardinal Roger M. Mahony, nadbiskup Los Angelesa, u saopštenju koje je dao nakon vijesti o odšteti koju će dobiti 508 žrtava seksualnog zlostavljanja u iznosu od oko 660 miliona dolara.
To se nije smjelo dogoditi i ne smije se više ponoviti! - istaknuo je kardinal na posebnoj press konferenciji, dok se u saopštenju koje je izdala nadbiskupija napominje kako ova odšteta želi biti znak pomirenja prema onima koji su trpjeli zbog zlostavljanja od strane klera.

"Brojne su mi žrtve rekle kako u stvari, iako su ta djela osuđena, i iako im je zajamčena odšteta, nema načina na koji bi im se vratila čistoća koja im je oduzeta", kazao je kardinal, te izrazio nadu da im najavljena odšteta u određenoj mjeri bude potpora.

Kardinal je potom istaknuo veliki trud župa u Los Angelesu koje rade kako bi se izbjegli novi slučajevi zlostavljanja, te napomenuo kako je nadbiskupija 2002. godine započela s ostvarivanjem vrlo važnog nacrta kako bi se zajamčilo da kogod u nadbiskupiji radi s djecom, bude osposobljen za to, i ponajviše da u izvršavanju svoje dužnosti nikako ne bude prijetnja ili opasnost za djecu i mlade.

Kardinal je između ostalog napomenuo kako će ova odšteta ozbiljno utjecati u privrednom smislu na život nadbiskupije, međutim – kako je istaknuto – neće biti prodano nijedno bitno vlasništvo, i neće biti opterećena nijedna župa ili škola.

Zlostavljanje maloljetnika grijeh je i zločin. U kleru nema mjesta za one koji koriste nasilje nad djecom, naglasio je kardinal.

U jednom dokumentu nadbiskupije Los Angeles stoji kako je u posljednjih 75 godina za pedofiliju optuženo 113 svećenika. Od toga, 43 ih je preminulo, 54 ne nose više svećeničko odijelo, a 16 ih još obavlja svoju službu. Od ovih posljednjih 16, za 12 nema dostatnih dokaza za dokazivanje krivnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: