{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odšteta za žrtve nasilja u Los Angelesu

F
17.7.2007. u 12:20
0
0
Odšteta za žrtve nasilja u Los Angelesu
0
Odšteta za žrtve nasilja u Los Angelesu
Roger M. Mahony
"Još se jednom izvinjavam svima koji su trpjeli zbog seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, redovnika i laika moje nadbiskupije", istaknuo je kardinal Roger M. Mahony, nadbiskup Los Angelesa, u saopštenju koje je dao nakon vijesti o odšteti koju će dobiti 508 žrtava seksualnog zlostavljanja u iznosu od oko 660 miliona dolara.
To se nije smjelo dogoditi i ne smije se više ponoviti! - istaknuo je kardinal na posebnoj press konferenciji, dok se u saopštenju koje je izdala nadbiskupija napominje kako ova odšteta želi biti znak pomirenja prema onima koji su trpjeli zbog zlostavljanja od strane klera.

"Brojne su mi žrtve rekle kako u stvari, iako su ta djela osuđena, i iako im je zajamčena odšteta, nema načina na koji bi im se vratila čistoća koja im je oduzeta", kazao je kardinal, te izrazio nadu da im najavljena odšteta u određenoj mjeri bude potpora.

Kardinal je potom istaknuo veliki trud župa u Los Angelesu koje rade kako bi se izbjegli novi slučajevi zlostavljanja, te napomenuo kako je nadbiskupija 2002. godine započela s ostvarivanjem vrlo važnog nacrta kako bi se zajamčilo da kogod u nadbiskupiji radi s djecom, bude osposobljen za to, i ponajviše da u izvršavanju svoje dužnosti nikako ne bude prijetnja ili opasnost za djecu i mlade.

Kardinal je između ostalog napomenuo kako će ova odšteta ozbiljno utjecati u privrednom smislu na život nadbiskupije, međutim – kako je istaknuto – neće biti prodano nijedno bitno vlasništvo, i neće biti opterećena nijedna župa ili škola.

Zlostavljanje maloljetnika grijeh je i zločin. U kleru nema mjesta za one koji koriste nasilje nad djecom, naglasio je kardinal.

U jednom dokumentu nadbiskupije Los Angeles stoji kako je u posljednjih 75 godina za pedofiliju optuženo 113 svećenika. Od toga, 43 ih je preminulo, 54 ne nose više svećeničko odijelo, a 16 ih još obavlja svoju službu. Od ovih posljednjih 16, za 12 nema dostatnih dokaza za dokazivanje krivnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: