Svijet
0

Odšteta za stradale u obrušavanju zgrade u Bangladešu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Zapadne tekstilne kompanije čiji radnici su stradali u prošlosedmičnom obrušavanju zgrade u Bangladešu saopćile su da će isplatiti odštetu porodicama stradalih.

Glasnogovornica kanadske firme "Loblaw" Julija Hunter je izjavila da je ova kompanija odlučna da na najprikladniji način pomogne porodicama koje su izgubile svoje najdraže, te dodala da će u budućnosti sarađivati sa vlastima Bangladeša kako bi se spriječile slične tragedije.

I iz britanske kompanije "Primark" stigla je potvrda da se njihov jedan proizvodni pogon nalazio u obrušenoj zgradi u Bangladešu i da će ova firma poslati hitnu humanitarnu pomoć porodicama stradalih, a da će im naknadno biti i isplaćene odštete.

"Svjesni smo svoje odgovornisti. Očekujemo da i druge kompanije koje su imale svoja postrojenja u obrušenoj Rana Plazi pruže humanitarnu pomoć stradalim i njihovim porodicama", navodi se u saopćenju iz kompanije "Primark".

Osmospratna zgrada Rana Plaza u glavnom gradu Bangladeša Dakki se obrušila 24. aprila, a poginule su najmanje 382 osobe, dok je pod ruševinama zarobljeno 900 osoba. Obrušena zgrada sagrađena je ilegalno i bez potrebnih dozvola, a u njoj je bilo smješteno pet konfekcijskih fabrika.

Bangladeš je, nakon Kine, drugi najveći izvoznik odjeće, a zapadne kompanije se odlučuju za rad u ovoj zemlji zbog veoma niske cijene radne snage.