Bez većih problema
0

Održane gay parade u Beču, Budimpešti, Sofiji i Zagrebu

FENA
Parada ponosa u Zagrebu (Foto: AFP)
Parada ponosa u Zagrebu (Foto: AFP)
U nekoliko evropskih prijestolnica u subotu su održane gay parade, u kojima su sudionici pozvali na jednaka prava za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju, a skupovi su uglavnom prošli bez većih incidenata, uz jake mjere policijskog osiguranja.

Desetine hiljada ljudi prošetali su u austrijskoj prijestolnici Beču uzvikujući da žele okončanje diskriminacije u društvu. "Ima nas skoro 100.000, ugodno smo iznenađeni", kazao je Christian Hoegl iz Homoseksualne inicijative, glavne gay organizacije u Beču, prenosi AFP.

Policija nije saopćila tačan broj učesnika parade u austrijskoj prijestolnici.

Šetnja u Sofiji protekla je uz velike mjere policijskog osiguranja, a jedini manji incident zabilježen je na početku šetnje kada je motociklist pokušao presjeći put učesnicima povorke i tada niko nije povrijeđen, javila je bugarska agencija BTA.

Među učesnicima povorke našao se i socijalistički kandidat za gradonačelnika Sofije Georgi Kadijev, koji je rekao da se paradi pridružio kako bi podržao toleranciju u društvu. Napomenuo je da nije gay aktivist i da ne podržava istospolne brakove.

Učesnici parade u mađarskoj prijestolnici Budimpešti, njih oko 1.500, morali su uz jako policijsko osiguranje šetati alternativnim putevima da bi izbjegli protivnike održavanja skupa.

Policija je morala kordonima odvojiti učesnike šetnje od grupe od oko 500 ljudi, koji su bili ošišani do glave. Učesnici parade su na trgu ispred parlamenta organizirali govore protiv novog mađarskog ustava, za koji smatraju da ugrožava prava gay populacije.

U Zagrebu je uz jako policijsko osiguranje i u sjeni incidenata na istom skupu u Splitu, održana 10. Parada ponosa, na kojoj je, prema procjeni organizatora, sudjelovalo od 3.500 do 4.000 ljudi.

Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec, i sam učesonik povorke, saopćio je da je skup u Zagrebu okupio oko 2.000 ljudi, da je zbog vrijeđanja ili neposjedovanja osobnih dokumenata privedeno 17 ljudi, ali da nije bilo većih incidenata.

U koloni koja je prolazila centrom grada bili su, između ostalih, poslanica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, poslanici Socijaldemokratske partije Mirela Holy i Šime Lučin, kao i srpski zastupnik Milorad Pupovac.

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojilo je u petak rezoluciju kojom se traže jednaka prava za sve ljude, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

U rezoluciji se navodi da su "sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u pravima i dostojanstvu“.