McCain vs. Obama
0

Održana posljednja televizijska debata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sinoć je održana treća i posljednja televizijska debata američkih predsjedničkih kandidata. Republikanac John McCain i demokrat Barack Obama u prilično su živoj atmosferi raspravili niz unutrašnjopolitičkih pitanja – od taktike u izbornoj kampanji pa do ekonomske krize.

Debata je održana na Sveučilištu Hofstra u saveznoj državi New York.

Po agresivnosti u odgovaranju na pitanja prednjačio je senator John McCain, koji – prema anketama – zaostaje za Barackom Obamom. Objašnjavajući po čemu se njegov ekonomski program razlikuje od Obaminog, John McCain je optužio Obamu da vodi klasni rat, zagovarajući povećanje poreza koje bi dovelo do "preraspodjele bogatstva", što je demokratski kandidat zanijekao, istučići da plan predviđa smanjenje poreza za 95 posto Amerikanaca.

McCain je također odlučno odbacio ikakvu sličnost s aktualnim predsjednikom Georgeom Bushom – na što ukazuje Barack Obama.

„Ja nisam George Bush“, izjavio je republikanski predsjednički kandidat, otklanjajući sličnosti kada je u pitanju njegov ekonomski program. „Ako ste se željeli kandidirati protiv njega, trebali ste to učiniti prije četiri godine", dodao je.

Senator iz Illinoisa Barack Obama ukazao je da je John McCain u posljednjih osam godina – kada su u pitanju temeljna politička i ekonomska pitanja – podržavao administraciju predsjednika Busha.

Obama je ustvrdio da je Americi u ovom trenutku potrebna promjena u politici, umjesto da nastavi putem koji se pokazao neuspješnim. On je dodao da je glas za Johna McCaina glas za nastavak po starom – gotovo kao glas za treći predsjednički mandat Georgea Busha.

Jedno od najviše očekivanih pitanja odnosilo se na negativni ton izborne kampanje Johna McCaina koji je posljednje sedmice mahom proveo kritizirajući karakter svog protivnika. Barack Obama je izjavio da su gotovo sve McCainove reklamne poruke 'negativne' i 'napadačke', dok je McCain ustvrdio da 'Obama troši rekordne svote novca kako bi ga ocrnio u svojim promidžbenim porukama'.

Druge teme treće televizijske debate predsjedničkih kandidata bile su – među ostalim – pobačaj, proračunski deficit, energetska politika, poboljšanje američkog školstva te dostupnost američkog zdravstvenog sistema svim građanima.

Kao ni u prethodnoj debati nijedan kandidat nije nanio neki odlučujući udarac protivniku, niti je načinio veći gaf, tako da se ne očekuje da debata promijeni dinamiku utrke.

"John McCain je imao energičan, usredotočen i na momente, emocionalan nastup", ocijenio je Vaughn Ververs, politički analitičar TV mreže CBS koja je prenosila debatu, uz moderatora Boba Schieffera, šefa CBS-ova dopisništva u Washingtonu.

"No, on je trebao nešto više da bi promijenio dosadašnju dinamiku utrke. Obama je bio solidan, usmjeren na poruke i uglavnom bez grešaka, vjerovatno spriječivši bilo kakve veće dobitke za republikanca. McCain je možda 'zaljuljao čamac', no ističe mu vrijeme za osvajanje terena", kazala je Ververs.

U CNN-ovoj kontrolnoj skupini neodlučnih birača, 58 posto je ocijenilo da je pobjednik TV debate Obama, a 31 posto McCain.

U raspravi o gospodarskoj krizi, oba su se kandidata složila u ocjeni da vladinih 700 milijardi dolara za sanaciju finansijskog sektora nije dovoljno.

Obama je stalno povezivao McCainovu politiku s onom nepopularnog predsjednika Georgea W. Busha, na što mu je McCain u jednom trenutku uzvratio "ja nisam predsjednik Bush.

Dvojica kandidata, također, su se sporila oko ključnih elemenata ekonomske, fiskalne i energetske politike, te oko planova za reformu američkog zdravstvenog i obrazovnog sustava.

McCain je također napao Obamu zbog povezanosti s radikalom iz 60-ih godina Billom Ayersom i organizacijom ACORN, optuženom ovih dana za lažnu registracijom desetaka hiljada birača u desetak saveznih država, ključnih za pobjedu na izborima.

Također su ocjenjivali suparničke potpredsjedničke kandidate, pri čemu je Obama izbjegao kritizirati Sarah Palin, dok je McCain našao dosta zamjerki Joe Bidenu.

Govoreći o ljudima koji su utjecali na njegovo formiranje stavova o vanjskoj politici, i koji će biti uz njega u Bijeloj kući, Obama je naveo da su to: senator Joe Biden, zatim senator Richard Lugar, koji je i najviši republikanski član Odbora za vanjsku politiku Senata, te umirovljeni general James Jones bivši zapovjednik NATO-a u Evropi.