Svijet
0

Održana komemoracija u Madridu za žrtve napada 11. marta

NINA
U prisustvu više od 1.500 ljudi u srijedu je u katedrali Santa Maria de Almudena de Madrid u glavnom gradu Španije održana komemoracija za žrtve terorističkog napada u Madridu 11. marta.

Osim kraljevske porodice i predstavnika nove i bivše vlade, od 190 žrtava bombaškog napada oprostilo se više od dvadeset šefova vlada i država.

Među nazočnima su bili britanski premijer Toni Bler i britanski princ Charls, francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i američki državni tajnik Colin Powell. Na komemoraciju je otputovao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić koji je predvodio izaslanstvo naše zemlje.

Madridski nadbiskup Antonio Ruoco Varela je kazao rodbini žrtava da su velikom patnjom ispunjeni njihovi životi od onoga crnog dana u kojem je strašno terorističko nasilje isplanirano i izvedeno s nezamislivom okrutnošću okončalo živote njihovih najmilijih.

"Pozivam vas riječima Pape da nasilju odgovorite snagom ljubavi. Otjerajte neprijateljstvo opraštanjem, klonite se jakog nacionalizma i netolerancije. Znamo da će teroristi odgovarati za svoje zločine, ali mi ne smijemo izgubiti velikodušnost. Ako smo svi mi, naročito mladi, spremni pružiti ljubav, tamo gdje je nema, onda ćemo i zadobiti ljubav. Tako će nam ponovno biti otvoren novi svijetao put mira", rekao je madridski nadbiskup.