Sve bolji odnosi
18

Održan sastanak Erdogana i izraleskog ministra odbrane Benny Gantza

B.H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Izraleski ministar odbrane Benny Gantz i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sastali su se u Predsjedništvu Republike Turske, gdje im se pridružio i turski ministar odbrane Hulusi Akar.

"Ovo je prvi sastanak ministra obrane s kolegom i državnim dužnosnicima u Turskoj nakon više od desetljeća", priopćilo je izralesko Ministarstvo obrane. "U okviru ovog sastanaka Gantz će obnoviti službene sigurnosne veze između zemalja."

Gantz je sinoć stigao u službeni posjet Ankari uoči najave obnove sigurnosnih veza s tom zemljom, nakon što su izraelski sigurnosni dužnosnici posljednjih nekoliko mjeseci pažljivo radili na obnovi diplomatskih veza.

Izraleski sigurnosni dužnosnik rekao je da je "Erdogan dokazao da zna kako djelovati protiv terorizma. Sigurnosni odnosi s Turskom dio su regionalne arhitekture, a Izrael može pomoći Ankari da iznese svoj slučaj pred SAD-om."

Prema dužnosniku, tajna komunikacija između zemalja nastavila se čak i nakon njihovih političkih razmjerica, posebno u polju obavještajnih podataka kako bi se "razotkrile iranske zavjere da naude Izraelcima na turskom tlu."

"Ovaj odnos doista jača položaj Izraela u regiji, saradnju i koordinaciju u političkim, sigurnosno-vojnim i možda industrijskim kanalima u budućnosti Pomorski dogovor s Libanom je još jedna značajna dimenzija koja jača veze", dodao je neimenovani dužnosnik.

Podsjećamo, prošli mjesec, prvi put u deset godina, turski ratni brod usidrio se u izraelsku luku. Također prošlog mjeseca, premijer Yair Lapid sastao se s Erdoganom na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Bio je to prvi takav susret između izraelskog premijera i turskog lidera otkako se Ehud Olmert susreo s Erdoganom u Turskoj 2008. godine.