Svijet
0

Odobreno prebacivanje zatvorenika iz Guantanama

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Američki Senat u utorak je prihvatio zakon koji će omogućiti prebacivanje zatočenih iz mornaričkog zatvora Guantanamo na Kubi u SAD radi suđenja, što bi trebalo pomoći administraciji Baracka Obame da provede plan o zatvaranju toga spornog objekta početkom iduće godine.

Plan da se dopusti prebacivanje osumnjičenih za terorizam iz Guantanama u SAD gdje bi im se sudilo podržan je sa 79 glasova, uz 19 protiv, kao dio proračunskog zakona od 44,1 milijarde dolara za ministarstvo domovinske sigurnosti, izvijestio je CBS News.

Ta zakonska mjera već je ranije prihvaćena u Predstavničkom domu Kongresa, a stupit će na snagu nakon što je potpiše Barack Obama.

Obama je u januaru naložio zatvaranje Guantanama u roku od godinu dana, no planovi za premještaj i tretman zatočenih koji neće biti oslobođeni još nisu dovršeni, a njihovom premještaju na tlo SAD-a protive se ne samo opozicijski republikanci u Kongresu, već i brojni demokrati.

Zakonska mjera prihvaćena u utorak traži od administracije da razradi poseban plan prije bilo kakvih budućih premještaja, te obavijesti 15 dana prije transfera zatočenika i da potvrdu kako on ne predstavlja sigurnosni rizik.

Zasebno od rasprave i glasanja u Senatu, skupina umirovljenih generala i ratnih veterana u utorak je pokrenula kampanju CLOSE GITMO NOW (Odmah zatvorimo Gitmo - što je nadimak za Guantanamo), s ciljem da se pridobije podrška za zatvaranje objekta i prebacivanje zatočenika, kojih je trenutno oko 220. Kampanju prati oglašavanje na kablovskoj televiziji.

Američki Vrhovni sud objavio je u utorak da će saslušati slučaj vezan za prava kineskih Ujgura, zatočenih od 2001. u mornaričkom zatvoru u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Određeni broj Ujgura, pripadnika kineske muslimanske manjine, još uvijek je zatočen u Guantanamu iako je američko ministarstvo odbrane još 2004. godine utvrdilo da oni ne predstavljaju prijetnju sigurnosti SAD-a.

Vrhovni sud treba odlučiti imaju li savezni suci pravo odrediti njihovo oslobađanja na tlu SAD-a, ako ih nijedna druga zemlja ne želi primiti. Prizivni sud u Washingtonu u februaru je presudio da to pitanje nije u nadležnosti sudske, već izvršne vlasti, jer sudovi ne odlučuju o imigraciji.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je za januar sljedeće godine zatvaranje Guantanama, u kojem je trenutno oko 220 zatočenih osumnjičenika za terorizam.

Obamina administracija poduzima napore kako naći mjesto gdje bi se preostali ujgurski zatočenici mogli nastaniti. Ukupno 22 kineska Ujgura uhapšena su 2001. godine u Afganistanu i Pakistanu.

Albanija je 2006. primila pet Ujgura. U junu ove godine četiri su poslana na Bermuda, a pacifička otočna državica Palau izrazila je spremnost da primi 12 Ujgura. Samo jednom Ujguru nije ponuđeno utočište u drugoj zemlji, rekao je sudu njegov odvjetnik. Neki od Ujgura koji su bili pozvani na Palau, izrazili su zabrinutost da je otok možda preblizu Kini da bi bili sigurni.

Kina je zatražila od SAD-a izručenje Ujgura zatočenih u Guantamanu, tvrdeći da su oni vođe separatističkog pokreta u zapadnoj pokrajini Xinjiang. No, Washington je odbio takvu mogućnost iz straha da će oni biti mučeni ili pogubljeni.