Sazvan hitan sastanak
1

Odobrenje vakcine protiv koronavirusa u Americi vjerovatno naredne sedmice

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američke zdravstvene vlasti održat će hitni sastanak sljedeće sedmice na kojem bi, kako se očekuje, trebale preporučiti da se vakcine protiv koronavirusa koje čekaju odobrenje najprije daju zdravstvenim radnicima i osobama u ustanovama za dugotrajnu njegu.

Sastanak koji je u petak najavio odbor za imunizaciju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugerira da bi Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla biti blizu toga da odobri distribuciju dugo čekane vakcine, barem za grupe koje se smatraju najranjivije, piše CNN.

United Airlines počeo je premještati pošiljke vakcine koje je razvio Pfizer na čarter letove kako bi osigurao njegovu brzu distribuciju nakon što bude odobreno, kaže osoba upoznata s tim pitanjem.

Savjetodavni odbor CDC-a za imunizaciju glasat će u utorak kako bi preporučio da FDA omogući zdravstvenim radnicima i ustanovama za dugotrajnu njegu da budu prve dvije grupe koje će dobiti početne zalihe vakcine, rekla je glasnogovornica CDC-a.

Zeleno svjetlo za bilo kakvu vakcinu bila bi dobrodošla vijest Amerikancima, kojima su politički čelnici nametnuli sve agresivnije mjere da suzbiju širenje virusa.