Hag
0

Odobren susret Krajišniku sa Karadžićem

Sarajevo-x.com
Žalbeno vijeće Haškog tribunala odobrilo je zahtjev Momčila Krajišnika da u sudskom zatvoru razgovara sa Radovanom Karadžićem o njegovom eventualnom svjedočenju u žalbenom postupku koji je bivši predsjednik Skupštine RS pokrenuo pred tim sudom.

Vijeće sudija kojim je predsjedavao predsjednik Tribunala Fausto Pokar naložilo je Sekretarijatu da u zatvoru u Sheveningenu omogući susret i razgovor Krajišnika sa Karadžićem, saopštio je Haški tribunal.

Vijeće je Krajišniku dalo rok da do 15. septembra odluči hoće li Karadžića pozvati za svjedoka odbrane u žalbenom postupku.

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Krajišnik osuđen je u prvostepenom postupku pred Tribunalom na 27 godina zatvora zbog progona i drugih zločina tokom rata u BiH 1992.

Istovremeno, sudsko vijeće je Krajišnika oslobodilo optužbe za genocid. Krajišnik je na tu presudu uložio žalbu i u žalbenom postupku brani se sam.

Krajišnik je 15. augusta uputio zahtjev žalbenom vijeću da mu omogući razgovor s bivšim predsjednikom Republike Srpske Karadžićem kako bi „u potpunosti mogao da razmotri da li želi da ga pozove kao svjedoka”.