Na godišnjicu smrti
786

Odobren skup neonacista u Berlinu, mogu marširati, ali ne i veličati Rudolfa Hessa

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka policija odobrila je ekstremnim desničarima da sutra u Berlinu održe skup povodom 30 godina od smrti Rudolfa Hessa, desne ruke Adolfa Hitlera i zamjenika šefa Nacionalsocijalističke partije.

Hess je bio zamjenik šefa nacističke partije sve dok nije zarobljen 1941. godine.

Berlinska policija poručila je organizatorima da mogu marširati, ali da ne smiju veličati Hesa, koji je umro u zatvoru Spandau prije 30 godina.

Neonacistima je dozvoljeno da nose transparente, ali samo po jedan na 50 učesnika, a vojna muzika je strogo zabranjena.

"Sve što je zastrašujuće je zabranjeno", rekao je Sven Richwin, advokat iz Berlina.

To znači da palice, kacige i štitovi, koje su nosili neonacisti na protestima u Charlottesvilleu prošlog vikenda, neće biti dozvoljene u Njemačkoj.

Policija će odmah reagovati ako čuje otvorene antisemitske slogane ili povike, iako će napori biti usmjereni da se privode pojedinci, a ne da se prekida cijeli skup.

Očekuje se da će se ispred nekadašnjeg zatvora u mjestu Spandau, u zapadnom Berlinu, okupiti oko 1.000 kontra demonstranata.

Hess je iz sada još neutvrđenih razloga otputovao u Škotsku u maju 1941. godine, navodno da pregovara o miru sa Engleskom. Odmah je uhapšen i prebačen u zatvor.

Objesio se u zatvorskoj ćeliji 17. avgusta 1987. godine kada je imao 93 godine. Same okolnosti smrti i danas su tajna, a prema nekim teorijama ubili su ga Englezi.

Zatvor je nakon smrti Hessa odmah demoliran zbog bojazni da će postati svetilište nacista i na tom mjestu je izgrađen šoping centar. Ipak i pored svih tih napora Hess je danas i dalje predmet obožavanja.