{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odnos Izraela prema UN-ovom istražitelju "nečuven i za žaljenje"

F
17.12.2008. u 11:04
0
1
Odnos Izraela prema UN-ovom istražitelju "nečuven i za žaljenje"
0
Odnos Izraela prema UN-ovom istražitelju "nečuven i za žaljenje"
Foto: Reuters
Visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pillay optužila je Izrael za "nečuven i za žaljenje" odnos prema istražitelju UN-a Richardu Falku kome su izraelske vlasti zabranili da prijeđe preko njihove teritorije da bi ušao u palestinsku oblast.
Specijalni UN-ov izvjestilac za ljudska prava na okupiranoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze Falk zaustavljen je u nedjelju na aerodromu Ben Gurion u blizini Tel Aviva, nije mu dozvoljeno da uđe u Izrael i držali su ga odvojeno od dvoje zvaničnika UN-a.

Američki profesor, inače Židov, naljutio je Izrael svojim poređenjem izraelskog djelovanja u pojasu Gaze s nacističkim u vrijeme Drugoga svjetskog rata u Evropi, prenio je Reuters.

"Njegov službeni mobilni telefon bio je oduzet, tako da nije mogao stupiti u kontakt s UN-om dok ga nisu deportirali u Sjedinjene Države", navela je Pillay u saopćenju, dodajući da će o tom slučaju raspraviti direktno s izraelskim vlastima.

Falk, kome kao američkom državljaninu nije potrebna viza za ulazak u Izrael, držan je u pritvoru na aerodormu, navedeno je u saopćenju.

Profesor Falk djeluje u okviru misije pokrenute na zahtjev palestinskih vlasti i predaje izvještaje UN-ovom Vijeću za zaštitu ljudskih prava.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva za vanjske poslove Jigal Palmor izjavio je kako Falku nije dozvoljeno da uđe u Izrael, jer je njegov mandat "lažan i isplaniran kao antiizraelska inicijativa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: