Boris Tadić
0

"Odluke Crne gore i Makedonije su pogrešne"

FENA
Odluke vlada Crne Gore i Makedonije o priznanju neovisnosti Kosova su pogrešne, suprotne međunarodnom pravu i ne doprinose regionalnoj stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima za koje se zalaže Srbija, izjavio je u petak predsjednik Srbije Boris Tadić.

U izjavi dostavljenoj medijima, Tadić je ocijenio da se s tom odlukom crnogorske vlade ne slažu građani te države, kao i da je ona donesena pod velikim političkim pritiscima.

"Vlada Crne Gore, zemlje s kojom smo željeli najbolje odnose, ovim potezom je dovela u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Time je učinjena velika šteta i za građane Srbije i za građane Crne Gore koji imaju toliko toga zajedničkoga", stoji u Tadićevoj izjavi.

Srbijanski predsjednik ističe da su diplomatske mjere koje Srbija poduzima povodom odluka vodstava dviju susjednih zemalja sukladne Akcijskom planu Vlade, te da one ni na koji način nisu uperene protiv građana Crne Gore i Makedonije. Nakon rezolucije Srbije koja je prihvaćena u Općoj skupštini UN-a te očekivanja stajališta Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja neovisnosti "nije postojao ni jedan valjan razlog da nama susjedne zemlje, koje su do sada pokazivale suzdržanost, naprasno odluče priznati takozvano neovisno Kosovo", ocijenio je Tadić.

I zastupnici u Skupštini Srbije u petak su raspravljali o makedonskom i crnogorskom priznanju Kosova, te je oporba zatražila posebnu sjednicu o tom pitanju. Zastupnik vladajuće koalicije i predsjednik Jedinstvene Srbije, koja je u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije, Dragan Marković Palma zatražio je čak da se "personama non grata" proglase crnogorski predsjednik i premijer Filip Vujanović i Milo Ðukanović, kao i da Srbija zamrzne ekonomske odnose s Crnom Gorom i do daljnjega obustavi zračni promet s tom državom.

Bivši ministar za Kosovo i zastupnik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić zatražio je da Srbija podnese tužbe protiv zemalja koje su priznale neovisnost Kosova, što bi puno više doprinijelo u odvraćanju ostalih zemalja koje namjeravaju priznati Kosovo nego budućim mišljenjem Međunarodnog suda pravde u Den Haagu.

Drukčije mišljenje iznio je čelnik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, ocjenjujući da je vlast reagirala "histerično i neumjereno", što će dodatno ugroziti proces europskih integracija zemlje i ponovo blokirati razvoj i obnavljanje odnosa sa susjedima. U njegovu priopćenju se ističe da "najveći dio srbijanske političke elite već godinama pokazuje da još uvijek ne razumije činjenicu da je Crna Gora potpuno neovisna država koja samostalno vodi svoju vanjsku i regionalnu politiku, vodeći prije svega računa o svojoj europskoj i euroatlantskoj političkoj orijentaciji".