Njemačka
26

Odluka suda: Političar AfD-a smije biti nazvan fašistom

S. H.
Bjoern Hoecke (Foto: EPA-EFE)
Bjoern Hoecke (Foto: EPA-EFE)
Jedan od regionalnih vođa desničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Bjoern Hoecke smije biti nazivan fašistom, presudio je sud u Meiningenu.

Sve je počelo kada su se pristalice AfD-a okupile prošle sedmice u istočnonjemačkom gradu Eisenachu. Odmah su organizirani i kontraprotesti protiv rasističkog AfD-a, a posebno protiv fašiste Bjoerna Hoeckea.

Grad Eisenach je dozvolio proteste protiv AfD-ovog okupljanja uz uslov da se iz naziva ukloni "fašistički" jer da se radi o krivičnom djelu uvrede.

Organizatori protesta su po hitnom postupku podnijeli tužbu protiv ove odluke pred Upravnim sudom savezne pokrajine Tirinške.

U tužbi su organizatori naveli kako je pojam fašist opravdan te su naveli čitav niz citata iz Hoeckeovih govora koje sociolozi i historičari jasno svrstavaju u ideologiju fašizma.

Nakon toga je, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, sud potvrdio kako pojam fašizam nije puka tvrdnja nego da je "potkrijepljen činjenicama".

Sud je saopćio i kako se radi o odluci "između prava na slobodu izražavanja i ličnog integriteta".

AfD je žestoko kritizirao odluku Upravnog suda i ocijenio je kao nastavak trenda po kojem sudovi ne štite političare od javnih napada.