Svijet
0

Odluka premijera Browna neobjašnjiva strateška greška

FENA
Odluka premijera Gordona Browna da ipak ne raspiše opće izbore privlači daleko najveću pažnju britanskih dnevnika - svi, do jednog, čitavu epizodu opisuju kao neobjašnjivu stratešku grešku i nepotrebno političko samoranjavanje.

Zaslijepljeni povoljnim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja i mogućnošću ostvarivanja političke prednosti na brzinu, Gordon Brown i njegovi savjetnici su pokrenuli igru koju su na kraju izgubili, piše Guardian.

Ipak, i iz takvog debakla može da se izvuče korist ako se nauče važne lekcije. Greška koju je napravio je prije svega rezultat činjenice da premijer Brown pogrešno čita zemlju koju vodi, koju privlače i konzervativne i progresivne ideje, koja nema previše povjerenja u političare i koja ne podnosi da je bilo ko potcjenjuje.

Gordon Brown, savjetuje Guardian, pod hitno mora da prestane da priča o svojoj viziji i da preduzme konkretnu akciju kako bi riješio bar neke od problema sa kojima se zemlja suočava.

To je ono što javnost od njega očekuje, zaključuje list.

Za Independent ključno političko pitanje jeste da li drama oko izbora ima dugoročni značaj.

Izvjesno je da niko ne zna kako će politička scena izgledati 2009. godine i jednako je jasno da događaji od proteklih nekoliko dana nisu tek trivijalna epizoda jer su, ako ništa drugo, okončali medeni mjesec Gordona Browna sa biračkim tijelom i većim dijelom medija.

I Gordon Brown i lider opozicije David Cameron će morati da se potrude da u dugoj borbi koja im predstoji ponude jasnu viziju.

Neće im, smatra Independent, poći za rukom da prodaju banalnosti o takozvanim promjenama, a da detaljno ne objasne o kakvim se promjenama radi i kako namjeravaju da ih provedu.

Rezultat narednih izbora, kad god da budu, odredit će suštinska pitanja i odgovori, a ne politička magla i dimne zavjese, smatra Independent.