Kirgistan
0

Odluka o zatvaranju američke baze je konačna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kirgistanska vlada saopćila je u petak da je njena odluka da zatvori američku bazu koja služi kao vitalna ruta snabdijevanja za američke i NATO-ove operacije u Afganistanu "konačna".

Plan zatvaranja objavljen je u ovoj sedmici nakon što je Rusija obećala Kirgistanu dvije milijarde dolara pomoći. Kirgistanski poslanici glasat će o tome ovog mjeseca, javio je BBC.

Pentagon je saopćio da još vodi razgovore oko baze.

U međuvremenu je Tadžikistan saopćio da će dopustiti korištenje svog zračnog prostora za pokrete nevojnih snabdijevanja u Afganistan.

Manas, u blizini Biškeka, jedina je američka baza u centralnoj Aziji i vitalna je tranzitna tačka za NATO-ove i američke operacije u Afganistanu.

"Odluka je donijeta. Američka ambasada i naše ministarstvo vanjskih poslova razmjenjuju mišljenja o tome, ali nema rasprave o zadržavanju baze", izjavio je portparol kirgistanske vlade Aibek Sultangazijev.

Odluka o zatvaranju baze došla je u kritičnom momentu, upravo dok nova administracija američkog predsjednika Baracka Obame planira veliko povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu.

Za Rusiju, s druge strane, njeno zatvaranje bilo bi značajna diplomatska pobjeda jer nastoji povratiti svoj uticaj u bivšim sovjetskim republikama i van njih, tvrde analitičari.

Moskva je dala podršku NATO-ovom snabdijevanju snaga u Afganistanu, ali se još nije dogovorila s Amerikancima oko vojnog prisustva u bivšim sovjetskim republikama.

Baza Manas je uspostavljena u 2001. kako bi pomagala u američkim vojnim operacijama protiv al-Qaide i talibana u Afganistanu.

Na osnovu sporazunma o najmu, Amerikancima se mora dati obavijest šest mjeseci unaprijed da završe svoje operacije.