Rusija
0

Odluka o priznanju Abhazije i Južne Osetije nepromjenljiva

FENA
Na susretu predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva s predsjednikom Francuske Nicholasom Sarkozijem, kojeg su pratili predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso i generalni sekretar Vijeća Evropske unije Javier Solana usaglašen je dokument pod nazivom "Realizacija plana od augusta 2008. godine".

Kako je danas rečeno Feni iz ruske ambasade u Sarajevu, ovaj dokument se zasniva na pristupu prema kojem je za realizaciju plana Medvedev-Sarkozi od 12. augusta neophodno završiti povratak gruzijskih oružanih snaga u kasarne, usaglasiti garancije za neprimjenu sile protiv Abhazije i Južne Osetije te postaviti međunarodne predstavnike u zonama sigurnosti oko ovih dviju republika u broju dovoljnom da zamijeni ruske mirovne snage koje su trenutno tamo.

Prema redoslijedu koraka, kažu u ruskoj ambasadi, međunarodna zajednica donosi mjere koje treba da spriječe provokacije protiv Chinvalija i Suhumija, a tek nakon toga ruski mirotvorci odlaze s gruzijske teritorije.

Ovo se ne odnosi na prisustvo oružanih snaga Rusije u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Principijelno je važan status Evropske unije kao "garanta principa neprimjene sile" koji je utemeljen u dokumentu.

Ruski mirotvorci će u roku od sedam dana napustiti pet promatračkih punktova na liniji od Potija do Senakija uz ove garancije neprimjenjivanja sile.

Ruski mirotvorci će, također, napustiti zonu sigurnosti oko Južne Osetije i Abhazije u roku od 10 dana od aktiviranja "međunarodnih mehanizama" u tim zonama, uključujući i najmanje 200 promatrača Evropske unije.

Ima se u vidu da će predstavnici Evropske unije dopuniti broj promatrača iz OSCE-a i UN-a u zonama sigurnosti oko Južne Osetije i Abhazije.

U dokumentu stoji da promatrači UN-a i OSCE-a, koji su se u skladu s prethodnim dogovorima nalazili u Abhaziji i Južnoj Osetiji, mogu i dalje ostati na tim teritorijama uz saglasnost Suhumija i Chinvalija, ali strogo u skladu s brojčanošću i shemom dislokacije koja je važila 7. augusta 2008.

U novom dokumentu Medvedeva i Sarkozija dogovoreno je da 15. oktobra u Ženevi počnu međunarodne debate kako je i predviđeno planom dvaju predsjednika od 12. augusta. Učesnici tih debata nisu dogovoreni.

Ruska strana smatra da Južna Osetija i Abhazija treba da dobiju punopravno mjesto za pregovaračkim stolom.

Za jednu od debatnih tema predloženo je pitanje načina održavanja sigurnosti i stabilnosti u regionu. Druga dogovorena tema je pitanje izbjeglica i raseljenih osoba.

" Pitanje statusa Abhazije i Južne Osetije nije uvršteno u dnevni red debata. Odluka Rusije o priznanju njihove nezavisnosti je nepromjenjiva. Medvedev je nedvosmisleno potvrdio da je to pitanje riješeno jednom i zauvijek", kažu u ruskoj ambasadi u BiH.