{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka o priznanju Abhazije i Južne Osetije nepromjenljiva

F
10.9.2008. u 15:04
0
0
Odluka o priznanju Abhazije i Južne Osetije nepromjenljiva
0
Odluka o priznanju Abhazije i Južne Osetije nepromjenljiva
Na susretu predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva s predsjednikom Francuske Nicholasom Sarkozijem, kojeg su pratili predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso i generalni sekretar Vijeća Evropske unije Javier Solana usaglašen je dokument pod nazivom "Realizacija plana od augusta 2008. godine".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je danas rečeno Feni iz ruske ambasade u Sarajevu, ovaj dokument se zasniva na pristupu prema kojem je za realizaciju plana Medvedev-Sarkozi od 12. augusta neophodno završiti povratak gruzijskih oružanih snaga u kasarne, usaglasiti garancije za neprimjenu sile protiv Abhazije i Južne Osetije te postaviti međunarodne predstavnike u zonama sigurnosti oko ovih dviju republika u broju dovoljnom da zamijeni ruske mirovne snage koje su trenutno tamo.

Prema redoslijedu koraka, kažu u ruskoj ambasadi, međunarodna zajednica donosi mjere koje treba da spriječe provokacije protiv Chinvalija i Suhumija, a tek nakon toga ruski mirotvorci odlaze s gruzijske teritorije.

Ovo se ne odnosi na prisustvo oružanih snaga Rusije u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Principijelno je važan status Evropske unije kao "garanta principa neprimjene sile" koji je utemeljen u dokumentu.

Ruski mirotvorci će u roku od sedam dana napustiti pet promatračkih punktova na liniji od Potija do Senakija uz ove garancije neprimjenjivanja sile.

Ruski mirotvorci će, također, napustiti zonu sigurnosti oko Južne Osetije i Abhazije u roku od 10 dana od aktiviranja "međunarodnih mehanizama" u tim zonama, uključujući i najmanje 200 promatrača Evropske unije.

Ima se u vidu da će predstavnici Evropske unije dopuniti broj promatrača iz OSCE-a i UN-a u zonama sigurnosti oko Južne Osetije i Abhazije.

U dokumentu stoji da promatrači UN-a i OSCE-a, koji su se u skladu s prethodnim dogovorima nalazili u Abhaziji i Južnoj Osetiji, mogu i dalje ostati na tim teritorijama uz saglasnost Suhumija i Chinvalija, ali strogo u skladu s brojčanošću i shemom dislokacije koja je važila 7. augusta 2008.

U novom dokumentu Medvedeva i Sarkozija dogovoreno je da 15. oktobra u Ženevi počnu međunarodne debate kako je i predviđeno planom dvaju predsjednika od 12. augusta. Učesnici tih debata nisu dogovoreni.

Ruska strana smatra da Južna Osetija i Abhazija treba da dobiju punopravno mjesto za pregovaračkim stolom.

Za jednu od debatnih tema predloženo je pitanje načina održavanja sigurnosti i stabilnosti u regionu. Druga dogovorena tema je pitanje izbjeglica i raseljenih osoba.

" Pitanje statusa Abhazije i Južne Osetije nije uvršteno u dnevni red debata. Odluka Rusije o priznanju njihove nezavisnosti je nepromjenjiva. Medvedev je nedvosmisleno potvrdio da je to pitanje riješeno jednom i zauvijek", kažu u ruskoj ambasadi u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: