Svijet
0

Odluka o napadu na britanski konvoj donesena ležerno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gotovo svi britanski listovi pišu u srijedu o objavljivanju videosnimka incidenta u kojem su američki ratni avioni u Iraku greškom napali konvoj britanskih oklopnih vozila marta 2003. godine.

Kako piše Daily Telegraf, ono što šokira nisu zrnasti videosnimci, već tonski zapis razgovora pilota i njihove komande koji pokazuje da je odluka o napadu donesena veoma ležerno, iako se čini da piloti nisu bili nimalo sigurni da na terenu nema prijateljskih snaga.

Moguće je da je to tako zato što Pentagon ništa ne poduzima u takvim slučajevima. Nikakve mjere nisu poduzete protiv pilota koji su izvršili napad na britanski konvoj, i zbog toga ne treba da iznenađuje što oni tako lakomisleno objavljaju svoj posao, zaključuje Daily Telegraph.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman izjavio je u utorak da je istraga koju je provela američka vojska pokazala kako je do incidenta u Basri u martu 2003., kada je u "prijateljskoj vatri" ubijen jedan britanski vojnik, došlo slučajno te da protiv pilota nisu poduzete disciplinske mjere.

Istragom je utvrđeno da je otvaranje vatre bilo slučajno, a piloti su slijedili procedure za odabir ciljeva, pa nije pokrenuta disciplinska akcija, rekao je Whitman, prenosi AP.

Glavni vojni sudac u Centralnom zapovjedništvu američke vojske (CENTCOM), koje pokriva Bliski istok, odobrio je objavljivanje videosnimke iz kokpita američkog lovca koji je sudjelovao u ovom incidentu, potvrdili su u utorak dužnosnici Pentagona za CNN.

Snimka će biti predana britanskom mrtvozorničkom uredu koji ju je zatražio za potrebe istrage i obitelji britanskog vojnika koji je poginuo u tom incidentu, kazali su isti izvori.

Prije su izvori iz Pentagona rekli za CNN da snimka neće biti objavljena, što je bilo u suprotnosti s izjavom iz ureda britanskog premijera da će snimku dobiti mrtvozornik koji istražuje smrt vojnika.