|

Odluka o izručenju Assangea Švedskoj 24. februara

Odluka o izručenju Assangea Švedskoj 24. februara
0
F
FENA
11.2.2011. u 19:05
0
komentara
0

dijeljenja
Odluka o izručenju Assangea Švedskoj 24. februara Foto: AFP
Odluka o tome da li će osnivač internet sitea WikLeaks Julian Assange biti izručen Švedskoj zbog navodnog seksualnog zlostavljanja dvije Šveđanke, volonterke tog portala, biće donijeta 24. februara, potvrdili su u petak zvaničnici londonskog suda.
Sudija Howard Riddle izjavio je da je londonskom sudu potrebno vrijeme da razmotri zahtijev Švedske za izručenje Assangea toj zemlji i zakazao nastavak procesa za 24. februar.

Sudski zvaničnici potvrdili su Agenciji France Presse da će sudija Riddle tog dana donijeti odluku da li će Assange biti izručen u Švedskoj.

Čak i u slučaju da londonski sud odobri zahtijev Švedske, Assange se može žaliti na takvu odluku.

Advokat osnivača WikiLeaksa Hoefrey Robertson optužio je danas pred londonskim sudom švedskog premijera Fredericka Reinfeldta za stvaranje "otrovne atmosfere" i umanjivanje šansi da Australac u Švedskoj dobije pošteno suđenje.

Reinfeldt je odbacio kritike koje je Assangeova odbrana izrekla na račun švedskog pravosudnog sistema i kazao da optužbe protiv osnivača WikiLeaksa treba shvatiti "veoma ozbiljno".

Sudija londonskog suda nije prihvatio zahtijev Assangeove odbrane za odgađanje procesa do početka marta zbog predstavljanja novih dokaza i rekao da svi dokazi moraju biti predstavljeni danas.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.