Herojska smrt
5

Odlikovani ukrajinski pilot poginuo dok je usmjeravao oštećeni avion van naseljenog područja

F. H.
Foto: Facebook / 299. brigada taktičke avijacije
Foto: Facebook / 299. brigada taktičke avijacije
Danilo Murashko, pilot ukrajinskih zračnih snaga poginuo je tokom izvođenja borbene misije u okrugu Kramatorsk u oblasti Donjecka 27. januara. Detalje o herojskoj smrti ovog pilota objavila je 299. brigada taktičke avijacije u sklopu koje je Murashko letio.

Navodi se da je Danilo Hennadiiovich Murashko, rođen 10. augusta1998.,komandant avionske z eskadrile, izveo 141 borbenu misiju od početka invazije ruskih snaga u punom obimu.

Prema riječima njegovih suboraca, djelujući u teškim uvjetima ruske protivzračne dobrane i borbenih aviona, uništio je oko 70 jedinica oklopne tehnike, više od 80 motornih vozila, oko 30 cisterni s gorivom i naftom i oko 600 ruskih vojnika

Zahvaljujući svojim vještim akcijama, pilot je više puta izbjegao ruske zračne i raketne napade. Za svoja izvanredna postignuća u borbi s ruskom vojskom, Danilo je odlikovan Ordenom Bohdana Hmjelnickog 3. stepena.

Danilov avion pogodio je neprijateljski borbeni avion dok je 27. januara obavljao borbene zadatke.

"Ugledavši naselje Shabelivka ispod, pilot je do posljednjeg trenutka pokušavao udaljiti avion od stambenih naselja, unatoč maloj visini leta. Zbog toga je još više izgubio visinu i, ne mogavši da se sigurno katapultira, umro je herojskom smrću. Za iskazanu ličnu hrabrost i odvažnost u dobrani državnih interesa, jačanju odbrambene sposobnosti i sigurnosti Ukrajine, komanda njegove vojne jedinice predložilo je da se majoru Murashku Danilu Hennadiiovychu dodijeli titulu Heroja Ukrajine (posthumno)", navodi se u objavi.