Lider Hezbollaha
0

VIDEO / "Odgovorit ćemo na napad na libansku vojsku"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah najavio je u utorak navečer da njegova organzacija neće sjediti skrštenih ruku ako Izrael u budućnosti napadne libansku armiju.

Nasrallah je to naglasio u govoru povodom četvrte godišnjice kraja rata između Hezbollaha i izraelske armije i samo nekoliko sati nakon smrtonosnog okršaja izraelskih i libanskih snaga, u kome je poginulo troje libanskih vojnika, libanski novinar i izraelski oficir.

"Kažem pošteno da na svakom mjestu gdje libanska armija bude napadnuta i gdje ima prisustva otpora i gdje je sposoban, otpor neće stajati bez riječi, tih ili uzdržan", rekao je Nasrallah desetinama hiljada pristalica putem video linka.

Osvrćući se na jednomjesečni rat u ljeto 2006. godine, lider Hezbollaha je rekao da izraelska agresija protiv Libana nije stala.

"I ono što se danas desilo samo to dokazuje. Od prekida vatre do danas Izrael je otvoreno kršio (rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a) više od 7.000 puta i niko nije digao prst, čak ni Vijeće sigurnosti", kazao je Nasrallah.

On je pohvalio libansku armiju koja je otvorila vatru na izraelske vojnike, naglasivši da je uradila ono što je od nje traženo, a to je da žrtvuje vojnike i da su čak i libanski mediji žrtvovali jednog svog novinara, kako je rekao.

Nasrallah je objasnio da je Hezbollah bio u najvišoj pripravnosti tokom incidenta, a da je on lično bio u kontatku s komandirima organizacije u tom području.

On je najavio da Hezbollah ipak neće ništa započeti dok ne dobije ovlaštenje od najviše komande libanske armije kojoj je rečeno da je organizacija spremna na akciju ako se to od nje zatraži.

Lider Hezbollaha je također rekao da je više od milion izraelskih mina i kasetnih bombi ostavljeno u južnom Libanu tokom rata 2006. godine.

SAD su u međuvremenu izrazile ekstremnu zabrinutost zbog nasilja na granici između Izraela i Libana i pozvale obje strane na maksimalnu suzdržanost.

"Naša najveća briga je da, bez obzira šta se desilo, ne bude ponovljeno. Region ima dovoljno napetosti i ovako. Posljednja stvar koju želimo da vidimo je da se ovaj incident proširi u nešto značajnije", rekao je portparol State Deprtmenta P. J. Crowley.

Nešto ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao instrukcije izraelskoj armiji da odgovori oštro na svaku buduću libansku vatru.

Istakao je da libansku vladu smatra direktno odgovornom za nasilnu provokaciju Izraela.

"Izrael je odgovorio i nastavit će da odgovara u budućnosti na svaki pokušaj da se naruši zatišje duž granice i nanese šteta stanovnicima sjevera Izraela i vojncima koji ih štite", kazao je Netanyahu.