Barack Obama
0

Odgovori na neke probleme Amerike možda se kriju u suradnji sa saveznicima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki demokratski predsjednički kandidat Barack Obama je prije odlaska iz Londona rekao da je svjestan da bi mu, unatoč velikoj pozornosti koja ga je pratila, ovo putovanje moglo naškoditi s obzirom na to da su američki birači ponajviše zabrinuti oko visoke cijene nafte i stambene krize, a ne oko vanjske politike.

No, Obama je također naveo da je ovo putovanje bilo važno jer, kako kaže, da odgovori na neke od problema Amerike možda leže u suradnji s njezinim saveznicima.

Jučer se Obama sastao s britanskim premijerom Gordonom Brownom i drugim britanskim političarima na razgovorima oko globalnog zatopljenja, globalne ekonomije i međunarodnog terorizma.

Barack Obama je u subotu u Londonu razgovarao s britanskim liderima na samom kraju međunarodne turneje tokom koje je posjetio Afganistan, Irak i druge dijelove Bliskog istoka i Evrope.

Susret Baracka Obama i britanskog premijera Gordona Browna u njegovoj rezidenciji u ulici Downing broj 10 trajao je gotovo dva sata. Američki senator potom se obratio novinarima sa pojedinostima o, kako se izrazio, „izvanrednom razgovoru“.

„Premijera je kao i mene najviše zanimalo kako možemo da ojačamo transatlantske veze i riješimo probleme, koje sama ne može da riješi nijedna zemlja sveta, kao što su klimatske promjene, međunarodni terorizam i pitanja koja se tiču finansijskih tržišta.“

Obama je također zahvalio Britaniji za njen doprinos u Afganistanu.

„Znam da su britanski vojnici platili veliku cijenu za ratove u Iraku i Afganistanu i mislim da je američki narod zbog toga zahvalan.“

Velika Britanija je posljednja stanica međunarodne turneje američkog predsjedničkog kandidata, u okviru koje je još posjetio Afganistan, Irak, Jordan, Izrael, Palestinske teritorije, Njemačku i Francusku. Obamina posjeta Britaniji protekla je bez velike pompe, za razliku od boravka u Njemačkoj, kada se senator iz Ilinoisa obratio grupi od 200 hiljada razdraganih građana Berlina.

Velika medijska pažnja koja je posvećena Obaminoj međunarodnoj turneji navela neke politologe da dovedu u pitanje koliko je prigodno kandidatu za predsjednika pružiti predsjedničku dobrodošlicu. Poslije ogromnog broja ljudi koji su ga u četvrtak dočekali u Berlinu, Obama je u Parizu stajao rame uz rame s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, dok su pozirali fotoreporterima na način obično rezerviran za šefove država. Analitičari pripisuju niži profil posjete Londonu želji britanske vlade da ne pokaže da joj je iko od dvojice američkih predsjedničkih kandidata draži. U Londonu, Obami je postavljeno pitanje da li bi njegova turneja po inostranstvu mogla da mu nanese političku štetu u Americi, gdje su građani više zabrinuti za unutrašnjopolitička pitanja. Obama je odgovorio da ne bi bio iznenađen ako bi mu popularnost neznatno opala jer se nalazio van zemlje, ali je istakao da je ova posjeta bila važna.