Svijet
0

Odgovor Hamasa o mirovnom sporazumu u nedjelju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Delegacija Hamasa dat će u nedjelju u Kairu egipatskim posrednicima odgovor koji se odnosi na sporazum o međupalestinskom pomirenju, izjavio je u subotu glasnogovornik Hamasa.

Jedna delegacija "odlazi sutra u Kairo kako bi se sastala s egipatskim zvaničnicima i predala im zvanični odgovor Hamasa na egipatski prijedlog", izjavio je Fawzi Barhum.

On je odbio da precizira kakav će biti odgovor, ali je naveo da je "u okviru kojim se jamči uspjeh egipatskih napora" uloženih u sporazum o međupalestinskom pomirenju, koji bi trebalo da bude potpisan 26. oktobra u Kairu.

Egipat je u petak saopćio da se potpisivanje odgađa zbog polemike između Fataha, vjernog Palestinskoj vlasti Mahmuda Abbasa, i Hamasa koji kontrolira Gazu, oko izvještaja Goldstone o ratu u Gazi.

Ovaj izvještaj optužuje Izrael i Hamas za "ratne zločine" tokom rata u decembru i januaru ove godine, u kojem je ubijeno 1.400 Palestinaca, prema podacima palestinskih bolničkih izvora.

Hamas je optužio Fatah da je "izdao" te žrtve kada je palestinska delegacija u Vijeću za ljudska prava pristala da se odgodi glasanje u ovom UN-ovom vijeću. Pod kišom kritika, Fatah je povukao svoju odluku.

Fatah je već predao Egipćanima potpisan sporazum o pomirenju.