Svijet
0

Odgođeno suđenje za ubistvo braće Bytyqi

FENA
Suđenje optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bytyqi, 1999. godine na Kosovu, odgođeno je danas zbog obaveza novog člana sudskog vijeća Snežane Garotić-Nikolić.

Novi termini suđenja nisu zakazani.

Glavni pretres trebalo je da počne ispočetka zbog promjene u sastavu sudskog vijeća do koje je došlo pošto članu tog vijeća sudiji Gordani Petrović Božilović nije produžen mandat sudije Vijeća za ratne zločine.

Zbog pomoći izvršiocima ubistva sudi se dvojici srpskih policajaca Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, a u toku je istraga protiv više osoba osumnjičenih za učesće u tom zločinu.

Popović i Stojanović optužnicom se terete da su izvršili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika tako što su američke državljane, braću Yllija, Mehmeta i Agrona Bytyqija, lišili prava na pravično suđenje i "na taj način pomogli nepoznatim licima MUP-a Srbije i Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) da ih liše života".

Oni su se u dosadašnjem toku postupka branili da nisu znali kakva sudbina čeka braću Bytyqi, jer su "mislili da će kao strani državljani, Bytyqi biti deportovani iz zemlje", javio je Tanjug.