Svijet
0

Odgođeno suđenje Stanišiću na najmanje tri mjeseca

FENA
Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je u petak zahtjev Jovice Stanišića za odgađanje postupka koji se vodi protiv njega i Franka Simatovića na najmanje tri mjeseca zbog lošeg zdravstvenog stanja prvooptuženoga.

Ovom odlukom Žalbenog vijeća poništena je odluka Pretresnog vijeća od 10. marta prema kojoj je Stanišić sposoban da prisustvuje suđenju, kao i odluka od 9. aprila, kojom se predviđa uspostavljanje videoveze u pritvorskoj jedinici ICTY-a, kako bi optuženi mogao da prati suđenje, navodi se u saopćenju Haškog suda.

Žalbeno vijeće je utvrdilo da odlukom o uspostavljanju videoveze, putem koje bi se Stanišiću omogućilo da učestvuje u suđenju kada ga zdravstveni razlozi sprječavaju da fizički bude prisutan u sudnici, Pretresno veće nije pridalo dovoljan značaj njegovom temeljnom pravu da uživo prisustvuje suđenju.

Žalbeno vijeće je također zaključilo da Pretresno vijeće nije uzelo u obzir da li će Stanišić moći da aktivno učestvuje u suđenju putem videoveze, imajući u vidu njegovo fizičko i mentalno zdravstveno stanje.

Iz tog razloga Žalbeno veće je naložilo Pretresnom vijeću da suđenje odgodi za najmanje tri mjeseca i ponovo procijeni zdravstveno stanje Stanišića prije nego što utvrdi kada bi suđenje trebalo da bude nastavljeno.

Suđenje bivšem šefu Službe državne sigurnosti Srbije Stanišiću i njegovom pomoćniku Simatoviću, koje je počelo 28. aprila 2008., odgađano je više puta zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prvooptuženoga, koji prema nalazima ljekara, boluje od teške depresije s psihotičnim obilježjima, hronične bolesti organa za varenje i kamena u bubregu.

Njih dvojica su optužena za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine od augusta 1991. do decembra 1995. godine.