Kazahstan
0

Odgođeno lansiranje satelita "Eutelsat-V7"

SRNA
Lansiranje evropskog telekomunikacionog satelita "Eutelsat-V7" sa kosmodroma u Bajkonuru danas je odgođeno zbog protivljenja kazahstanskih vlasti, izjavio je ruski zvaničnik.

"Lansiranje evropskog satelita odgođeno je na neodređeno vrijeme zbog toga što kazahstanske vlasti nisu odobrile let, iako su sva dokumenta bila u redu", izjavio je predstavnik ruske kosmičke agencije "Roskosmos".

Agencija "Itar-tas" je objavila - pozivajući se na izvor iz agencije "Roskosmos" - da bi lasiranje moglo biti izvršeno sutra.

Satelit, koji je trebalo da lansira ruska raketa-nosač "Proton", omogućio bi pružanje telekomunikacionih usluga za Evropu, Afriku, Srednji istok i centralnu Aziju.

"Proton" je najsnažnija ruska raketa-nosač. Posljednjih godina ovaj nosač raketa je više puta prilikom lansiranja eksplodirao iznad Kazahstana, što je prouzorkovalo nezadovoljstvo kazahstanskih vlasti.

U septembru 2007. godine Kazahstan je tako privremeno blokirao lansiranja "Protona" nakon što se raketa slučajno srušila nekoliko desetina kilometara od mjesta gdje se nalazi predsjednik države Nursulta Nazarbajev.