Svijet
0

Odgođene konsultacije o novim sankcijama protiv Irana

FENA
Foto: USDOS
Foto: USDOS
Telefonske konsultacije predviđene za utorak između velikih sila Vijeća sigurnosti UN-a o projektu rezolucije za oštrije sankcije protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa su odgođene, objavio je u utorak State Departement.

"To je odgođeno zbog kalendarskih pitanja", rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey, dodavši da će se sastanak održati "najkasnije tokom sedmice", te da se trenutno razmatraju dan i vrijeme.

U ponedjeljak je Casey najavio održavanje nove telefonske konferencije 5+1, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina, plus Njemačka, o ovom pitanju.

Velike sile odgovorne za razgovore su izradile 11. decembra prijedlog rezolucije kojom se predviđaju nove sankcije, nakon telefonskog razgovora između političkih direktora ministarstava vanjskih poslova.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice priznala je da postoje "taktičke razlike s Rusijom, a u izvjesnoj mjeri i s Kinom, o kalendaru i prirodi novih sankcija".

Međutim, rekla je ona da "dvostruka strategija ostaje i dalje", pozivajući se na američki pristup, koji Teheranu ostavlja izbor između otvaranja proširenoga dijaloga nakon prekida aktivnosti obogaćivanja urana i međunarodnih sankcija.