{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođen povratak Rohinja muslimana iz Bangladeša u Mijanmar

22.1.2018. u 10:09
0
27
Odgođen povratak Rohinja muslimana iz Bangladeša u Mijanmar
0
Odgođen povratak Rohinja muslimana iz Bangladeša u Mijanmar
Foto: EPA-EFE
Zvaničnici iz Bangladeša kazali su da je povratak izbjeglica Rohinja muslimana iz ove države u Mijanmar odgođen.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Abul Kalam, član komisije za pomoć i povratak izbjeglica u priobalnom dijelu Cox Bazara nije dao više detalja o ovoj odluci, već je samo rekao da vlasti rade na tome da se riješi problem povratka.

Blizu 750 hiljada Rohinja prešlo je iz Mijanmara u Bangladeš nakon vojne operacije koja je počela u sjevernom dijelu grada Rakhine u okrobru 2016. godine. Ova muslimanska manjina se decenijama suočava sa sistemskim ugnjetavanjem u Mijanmaru, a UN i američka vlada su nedavno ovo nasilje opisali kao etničko čišćenje.

U sporazumu koji su potpisali Bangladeš i Mijanmar je navedeno da je njihov povratak trebao početi u utorak. Međutim, Rohinje su većinom izrazile zabrinutost zbog navedenog sporazuma, govoreći kako se ne osjećaju sigurno kada je riječ o povratku kućama i da bi radije da ostanu u kampovima za izbjeglice u Bangladešu.

Prošle sedmice, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je kako je sporazum o povratku neophodan kako bi se riješila nedoumica u vezi s tim da li će se Rohinje vraćati svojim domovima ili će ipak živjeti u posebno izgrađenim izbjegličkim kampovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: