Svijet
0

Odgođen popis stanovništva u Iraku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Irak je odustao od namjere da izvrši popis stanovništva, prvi u posljednje 22 godine, zbog strah da bi taj proces mogao da pojača tenzije između Arapa i Kurda.

Ovim popisom, planiranim za oktobar, prvi put bi od 1987. godine bile uključene kurdske oblasti na sjeveru Iraka. Irački ministar planiranja Ali Baban izjavio je da je njegovo ministarstvo spremno "s tehničke tačke gledišta" da provede popis.

  • Ipak, poslije izraženih strahovanja, zabrinutosti i rezervisanosti političkih grupa u Kirkuku i Ninivi, odlučili smo da usporimo taj proces i popis stanovništva je odložen na neodređeno vrijeme, rekao je Baban.

Šef iračke Centralne organizacije za statistiku i informacione tehnologije Mehdi al-Alak kazao je da je ta agencija predložila da se popis odloži do aprila ili oktobra sljedeće godine, prenosi Reuters.

Kurdi smatraju Kirkuk, oblast bogatom naftom, svojom drevnom prijestolnicom i žele da je prisjedine Kurdistanu, čemu se oštro protive Arapi i Turkmeni, kao i zvanični Bagdad.

Vlasti bivšeg iračkog predsjednika Sadama Husseina su 70-tih godina protjerale hiljade Kurda i Turkmena iz Kirkuka i drugih gradova. Sadam je, takođe, 1980-tih likvidirao hiljade Kurda, koristeći otrovni gas.