|

Odgođen nastavak suđenja Karadžiću

Odgođen nastavak suđenja Karadžiću
0
S
SRNA
3.11.2009. u 16:17
29
komentara
0

dijeljenja
Odgođen nastavak suđenja Karadžiću Foto: AFP/Pool
Sudsko vijeće Haškog tribunala odlučilo je danas da odgodi nastavak procesa koji se vodi protiv bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića dok ne donese odluku o njegovom bojkotu postupka.
Karadžić, koji se sam brani, tvrdi da nije dobio dovoljno vremena za pripremu. On se danas pojavio na statusnoj konferenciji i ponovo zatražio odgađanje od deset mjeseci.

"Ne želim da bojkotujem ovu proceduru, ali ne mogu da učestvujem u nečemu što je loše od početka. Situacija je takva da bih zaista bio kriminalac ukoliko bih prihvatio ovakve uslove", rekao je Karadžić.

On je optužen u 11 tačaka za ratne zločine, uključujući genocid, počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kwon rekao je da je sud već utvrdio da je optuženi imao dovoljno vremena za pripremu.

"Jasno je da se Vi ne slažete sa ovim odlukama. Ipak, kao što sam vam prethodno objasnio, sudsko vijeće, a ne optužena osoba, određuje spremnost za suđenje", rekao je sudija.

Tužilaštvo je u uvodnoj riječi navelo da je Karadžić organizator jednog od "namračnijih poglavlja čovječanstva" i da je odgovoran za ubistva 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine.

Optužnicom je obuhvaćena i 43-mjesečna opsada Sarajeva u kojoj je, prema procjenama, poginulo 10.000 ljudi.

Statusna konferencija održana je kako bi se razmotrili načini za nastavak suđenja, poslije Karadžićevog odbijanja da se pojavi na početku suđenja.

Očekuje se da će suđenje trajati godinama, uz učešće nekoliko stotina svjedoka. Dokumenti tužilaštva imaju preko milion stranica.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...