Brazil teško pogođen
4

Odgođen i tradicionalni karneval u Rio de Janeiru koji se trebao održati u februaru

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Tradicionalni karneval u Rio de Janeiru, koji je trebao biti održan u februaru 2021. godine, ipak je odgođen do daljnjeg zbog pandemije koronavirusa, potvrdili su organizatori karnevala.

Plesači su već ranije upozorili da će biti izuzetno teško organizovati probe za vrijeme vanredne situacije. Kako ponovo raste broj novozaraženih u Brazilu, time su nadležni odlučili unaprijed najaviti da karneval neće biti održan.

Podsjetimo, karneval u Rio de Janeiru već godinama privlači milione posjetitelja iz cijelog svijeta. Ipak, svijet ove godine neće uživati u prizorima maskiranih plesača i šarenih ulica nasuprot Copacabane, jedne od najpoznatijih plaža.

Jorge Castanheira, predsjednik poznate škole sambe Liesa, kazao je da jednostavno nemaju dovoljno vremena za pripremu i organizaciju februarskog događaja.

"Tražimo alternativno rješenje, nešto što možemo učiniti kako bismo doprinijeli našem gradu, ali nismo dovoljno sigurni da zakažemo neki datum", rekao je Castanheira.

Brazil je jedna od zemalja koja je najteže pogođena pandemijom sa 4,5 miliona potvrđenih infekcija i više od 138.000 smrtnih slučajeva.