EU
0

Odgađa se stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma

FENA
Lideri Evropske unije složili su se danas na samitu u Bruxellesu da nastave s ratifikacijom Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija iako su odbacili bilo kakvu mogućnost da ovaj dokument stupi na snagu 1. januara, kao što je bilo planirano.

"Savjet ministara konstatira da su parlamenti 19 zemalja članica ratificirali sporazum, kao i da će se proces ratifikacije nastaviti u drugim državama", navodi se u nacrtu zaključaka sa sastanka u Bruxellesu, dostavljenom agenciji DPA.

Lideri evropskih zemalja nisu, međutim, naveli datum kada bi Lisabonski sporazum stupio na snagu, čime su potvrdili široko rasprostranjeno vjerovanje da će stupanje na snagu novih pravila biti odgođeno.

"(Predviđeni datum) 1. januar je zvanično mrtav", rekao je Pjotr Kačinjski, stručnjak za reforme EU u Centru za evropske političke studije sa sjedištem u Bruxellesu.

Lideri zemalja članica EU jučer su, prvi put poslije referenduma 12. juna, na kojem su Irci odbacili Lisabonski ugovor, na samitu zajednički razmotrili novonastalu situaciju.

Pošto je irski premijer Brian Cowen iznio razloge za ishod referenduma, lideri EU složili su se da ne vrše pritisak na Irsku da pronađe rješenje nastale krize, rekavši da je toj zemlji potrebno još vremena da izvrši analizu rezultata do sljedećeg samita EU u oktobru, prenio je Tanjug.

"Danas nećemo postavljati nikakve krajnje rokove, ni Irskoj, ni bilo kome drugom", rekao je slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja trenutno predsjedava Unijom.