Biser Crnog mora
0

Odesa proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Historijski centar ukrajinskog lučkog grada Odese proglašen je ugroženim mjestom svjetske baštine od strane Kulturne agencije Ujedinjenih naroda, uprkos protivljenju Rusije.

Iz UNESCO-a su poručili da su ovom odlukom prepoznali "izuzetnu univerzalnu vrijednost" lokacije. Rusija je kritizirala taj potez te je poručila da je odluka "politički motivirana".

Poznata kao biser Crnog mora, Odesa je bombardovana nekoliko puta otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Prošle godine stanovnici su požurili da zaštite gradske spomenike i zgrade zatrpavajući ih vrećama s pijeskom, piše BBC.

Nakon glasanja o odluci generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay rekla je da je proglašenje grada mjestom svjetske baštine važan korak.

"Prvo je postojao simbolički aspekt, a to je da se kaže da ovaj grad pripada svjetskoj baštini, to se tiče svih nas, svi ga gledamo, svi ga vidimo i prepoznajemo njegovu historiju i doprinos baštini", rekla je ona.

Azoulay je poručila da odluka također znači da će sve članice konvencije, uključujući Rusiju, imati obavezu "da ne doprinose namjernom uništavanju" mjesta svjetske baštine.

Dijelovi Odese su također dodani na listu svjetske baštine u opasnosti, za koju je UNESCO rekao da gradu daje pristup tehničkoj i finansijskoj pomoći, "koju Ukrajina može zatražiti kako bi osigurala zaštitu imovine i, ako je potrebno, pomogla u njenoj rehabilitaciji ".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku i zahvalio se partnerima koji pomažu u zaštiti bisera od napada ruskih snaga.