Suđenje za zločine u BiH i RH
0

Odbrana traži odgađanje nastavka suđenja Simatoviću

FENA
Odbrana Franka Simatovića, nekadašnjeg pomoćnika bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića, zatražila je od Haškog tribunala da optuženi bude pušten na privremenu slobodu.

Zastoj u suđenju u slučaju Stanišić - Simatović nastao je jer je nedavno izmijenjen pravni tim, kao i zbog iznenadne smrti advokata Zorana Jovanovića, početkom augusta.

Sudsko vijeće Haškog tribunala navelo je u današnjem saopćenju da bi eventualno odobrenje privremene slobode podrazumijevalo i neophodne stalne kontakte sa optuženim kako bi slučaj u najkraćem roku bio pripremljen.

U saopćenju je također navedeno da optuženi, kada je jednom priveden, ne može da bude oslobođen, osim po odluci Sudskog vijeća, i to ako država u kojoj će on boraviti tokom privremene slobode garantuje da će se on pojaviti na suđenju, da će mu omogućiti kontakte sa Haškim sudom i da neće predstavljati opasnost za svjedoke u procesu.

Haški tribunal napominje i da je u svim dosadašnjim slučajevima, kada su optuženi bili puštani na privremenu slobodu, Srbija garantovala da će svi postavljeni uslovi biti ispunjeni.

Suđenje Simatoviću i Stanišiću ponovo je pokrenuto u junu ove godine, poslije duge pauze zbog Stanišićevih problema sa zdravljem - osteoporoze, problema s bubrezima i depresije.

Stanišiću i Simatoviću sudi se za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, počinjenim između 1991. i 1995. godine.