Svijet
0

Odbrana Florence Hartmann predala žalbu na presudu

FENA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Odbrana Florence Hartmann predala je danas obavijest o žalbi na presudu od 14. septembra kojom je francusku novinarku i autoricu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio za ometanje provođenja pravde (nepoštivanje suda) zbog otkrivanja podataka u vezi s dvjema povjerljivim odlukama Žalbenog vijeća iz 2005. i 2006. godine u predmetu protiv Slobodana Miloševića.

Odvjetnici Guenael Mettraux i Karim Kham naveli su u saopćenju za javnost da je odbrana danas zatražila da žalbeno vijeće promijeni presudu raspravnog vijeća i Florence Hartmann oslobodi od svake krivice.

Odbrana je danas također uložila podnesak za odgodu plaćanja kazne od 7.000 eura do kraja žalbenog postupka. Ujedno je navela više od 120 grešaka, zakonskih ili činjeničnih, koje je počinilo posebno imenovano sudsko vijeće (raspravno vijeće).

Osnova za žalbu odbrane pokriva širok spektar grešaka, kao naprimjer: proširenu interpretaciju optužbi raspravnih sudaca koji su time proširili optužbe novim elementima koji se ne nalaze u optužnici i na koje se suđenje nije odnosilo (nakon što su suci sami priznali da su četiri činjenice - za koje se tvrdilo da je gospođa Hartmann otkrila i na koje je amicus tužitelj usmjerio svoj slučaj - već u javnoj domeni). Nadalje: kriminalizaciju navodnog otkrivanja "pravnog rasuđivanja" (legal reasoning), koje nije obuhvaćeno Pravilom 77 za nepoštivanje suda i koje stavlja sam Tribunal iznad zakona time što postane nemoguće verificirati zakonitost njegovih radnji; kršenje prava Florence Hartmann na slobodno izražavanje i pravo javnosti i žrtava da dobiju informaciju od javnog interesa, kao i opće poricanje međunarodnih standarda i naknadne pogreške da prihvate primjenu općih načela priznatih od Evropskog suda za ljudska prava i načela međunarodnog prava s područja ljudskih prava da uzimaju u obzir većinu relevantnih pitanja poput neograničenog publiciteta od bilo kojeg postupka u kaznenom suđenju i osobite i pojačane zaštite novinarske slobode izražavanja zagarantovane međunarodnim pravom.

U obrazloženju odbrane je i "činjenica da Raspravno vijeće nije dokazalo da je Hartmann svjesno i namjerno prekršila sudski nalog, ali je došlo do tog zaključka bazirajući se na nekoliko progrešnih činjenica".

U saopćenju se spominju i nedostatak Raspravnog vijeća da izdvoji iz spisa odluke donesene od Vijeća spomenute zbog nedostatka nepristranosti, zbog čega su dva suca bila diskvalificirana, kao i nedostatak Raspravnog vijeća u razmatranju i oslovljavanju sugestije odbrane o "selektivnom progonu" protiv Florence Hartmann i mnoštvu dokaza koji je odbrana podnijela radi dokazivanja svog stava.

Kao naredni korak odbrana najavljuje podnošenje svoje kompletne žalbe, koja će upotpuniti i obrazložiti svaku od osnova za žalbu.

Datum za saslušanje još nije određen.