Svijet
0

Odbor Opće skupštine UN-a podržao globalni moratorij na smrtne kazne

FENA
Odbor Opće skupštine UN-a, nadležan za ljudska prava, u četvrtak je podržao neobavezujuću rezoluciju koja poziva na globalni moratorij na izvršenje smrtnih kazni, s perspektivom njihovog konačnog ukidanja u svijetu, objavila je Služba vijesti UN-a.

Treći odbor Opće skupštine UN-a, koji se bavi pitanjima ljudskih prava, podržao je sa 99 glasova "za" 52 "protiv" i 33 suzdržana, rezoluciju u kojoj stoji kako "nema uvjerljivih dokaza o vrijednosti prevencije smrtne kazne, dok je svaka sudska greška sa smrtnom kaznom, nepovratna i nepopravljiva".

Rezolucija o globalnom moratoriju na pogubljenja vjerojatno će u decembru biti podnesena na glasanje 192-članoj Općoj skupštini UN-a.

Rezolucija pozdravlja "odluku sve većeg broja zemalja da primijene moratorij na pogubljenja, nakon čega je u mnogo slučajeva slijedilo ukidanje smrtne kazne", te izražava duboku zabrinutost zbog nastavka primjene smrtne kazne u nekim državama.

U njoj se poziva zemlje koje primjenjuju smrtnu kaznu da ispune minimalne međunarodne standarde za zaštitu onih koji su suočeni s pogubljenjem, i osiguraju glavnom tajniku UN-a informacije o provedbi smrtnih kazni i mjerama zaštite osuđenih.