Svijet
0

Odbor ministara VE usvojio deklaraciju o Evropi bez podjela

FENA
Beograd
Beograd
Sudionici hiljadite sjednice Odbora ministara Vijeća Evrope (VE) u petak su u Beogradu usvojili Deklaraciju o Evropi bez podjela.

U deklaraciji se navodi posvećenost zajedničkim vrijednostima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i ostvarivanju cilja VE, postizanje većeg jedinstva članica i njihova gospodarskog i socijalnog napretka.

Odbor ministara, kao izvršno tijelo VE, koje svoju jubilarnu sjednicu održava u Beogradu u sklopu šestomjesečnog predsjedanja Srbije tim tijelom, u usvojenoj deklaraciji izražava zabrinutost zbog neriješenih sukoba koji još postoje u Evropi, te ističe važnost obrazovanja i jačanja interkulturnog dijaloga kojim će se promovirati zajedničke vrijednosti, kako bi se izbjegli sukobi i tragedije.

Glavni tajnik VE Terry Davis obratio se sudionicima skupa i pozdravio napredak Srbije u suradnji s Haškim sudom. Podsjetio je na to da je privođenje pravdi svih optuženih za ratne zločine najvažnija obveza koju je Srbija preuzela članstvom u toj najstarijoj evropskoj organizaciji.

"Najvažnije obećanje koje je Srbija dala i koje mora ispuniti bez sumnje je izručenje svih optuženih za ratne zločine Haškom sudu", kazao je Davis i naglasio da "priča o zaštiti ljudskih prava u Evropi nije dovršen posao", nego da je taj proces sad na prekretnici koja može dovesti do sveobuhvatne i povijesne promjene u cijeloj Evropi.

Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je da želi "cjelovitu, prosperitetnu i stabilnu Srbiju u Evropskoj uniji", te da očekuje podršku svih evropskih institucija zemljama regije idućih nekoliko godina, kao i pažljivo donesenu odluku o rješenju problema Kosova, jer to nije samo problem Srbije, nego i drugih regija i čitave Evrope.

"Vjerujem da ćemo konstruktivnim dijalogom i daljnjim pregovorima s Prištinom doći do obostrano kompromisnog rješenja. Uvjeren sam da se može naći rješenje koje bi, s jedne strane, Kosovu dalo široku autonomiju, a istovremeno očuvalo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", kazao je Tadić naglašavajući da bi nezavisnost Kosova bila opasna za sve te da je zbog toga potreban evropski pristup rješavanju tog problema.

Kao i predsjednik Tadić, i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić naglasio je spremnost vlasti u Beogradu na punu suradnju s Haškim sudom te dodao da se evropska demokratija ne može uspostaviti "bez punog suočavanja s prošlošću".