Svijet
0

Odbačeni prigovori Gotovinove odbrane i tužiteljstva

FENA
Raspravno vijeće Međunarodnog suda za zločine (ICTY) pod predsjedanjem suca Alphonsa Oriea u utorak je odbacilo prigovore haškog tužiteljstva i odbrane hrvatskog generala Ante Gotovine na nalog Raspravnog vijeća Tužiteljstvu da mu preda sve dokumente koji se odnose na rad Gotovinovog američkog odvjetnika Gregoryja Kehoea.

U postupku utvrđivanja možebitnog sukoba interesa Kehoea, tročlano sudsko vijeće odbacilo je prigovor Haškog tužiteljstva u kojem je ono zahtijevalo da Raspravnom vijeću da samo zbirne informacije oko Kehoeovog rada za tužiteljstvo, a ne i materijale iz tog vremena, kako se ne bi ugrozila povjerljivost podataka i neovisnost tužiteljstva.

Raspravno vijeće odbacilo je taj prigovor objašnjavajući kako je utvrđivanje možebitnog sukoba interesa odvjetnika važnije za održavanje pravednog suđenja od razloga koje je navelo tužiteljstvo.

Raspravno vijeće odbacilo je i prigovor obrane generala Ante Gotovine kojim je ona htjela postići da vijeće ne pregledava sve materijale koji se odnose na rad Gregoryja Kehoea za Tužiteljstvo ICTY-a zbog toga što su preopsežni i irelevantni, što bi moglo utjecati na pravednost i duljinu suđenja.

Vijeće je u objašnjenju odluke ustvrdilo kako je "Nalog Tužiteljstvu ograničen na dobivanje relevantnog materijala, isključivo u svrhu omogućavanja Raspravnom vijeću da utvrdi je li Gregory Kehoe u sukobu interesa kad zastupa Antu Gotovinu".

Obrane drugih dvaju hrvatskih generala kojima se sudi u Hagu Mladena Markača i Ivana Čermaka u travnju su uložile zajednički zahtjev za utvrđivanje možebitnog sukoba interesa Gotovininog američkog odvjetnika Gregoryja Kehoea zbog činjenice da je on radio na istragama vezanim uz vojno-redarstvenu akciju Oluju.

Branitelji Čermaka i Markača smatraju da imaju dovoljno podataka iz kojih nesporno proizlazi da je Kehoe, za mandata u tužiteljstvu, radio na predmetu Oluja te da stoga ne može biti branitelj u istom predmetu.

General Gotovina optužen je pred Haškim sudom za navodne zločine počinjene prije, tijekom i nakon akcije Oluja.