Sudsko vijeće Haškog suda
0

Odbačeni Karadžićevi prigovori na optužnicu

FENA
Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odbacilo je pet preliminarnih prigovora koje je na optužnicu uložio optuženik Radovan Karadžić, a jedan prigovor je djelimično usvojilo i naložilo Tužilaštvu da razjasni dio optužnice, objavio je u srijedu ICTY.

Karadžić, koji se brani sam, uložio je šest proceduralnih prigovora na optužnicu – koja mu na teret stavlja genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima, te uzimanje međunarodnih talaca u BiH – osporavajući nadležnost ICTY-a i tražeći da sudsko vijeće odbaci pojedine točke i navode optužnice, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Vijeće predsjedavajućeg suca Iaina Bonomyja ocijenilo je nejasnim dio optužnice u kojem se navodi da je Karadžić kao sudionik u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" progona nesrba s teritorija BiH koje je smatrao srpskim mogao "predvidjeti" da bi neki od saučesnika "mogli" počiniti zločine, čak i ako ta zlodjela nisu bila dio plana.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula prošle godine, a u Haag je izručen devet dana kasnije.

U ponovljenim pojavljivanjima pred sucem krajem prošlog jula i augusta te početkom marta ove godine odbio se izjasniti o krivici po tačkama optužnice, a sudac Bonomy zatim je, u skladu s pravilima suda, u spis uveo da je optuženi izjavio da nije kriv.