Njemačka
0

Odbačena žalba, suđenje Demjanjuku 30. novembra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačke ustavni sud odbacio je u srijedu dvije pritužbe optuženog za ratne zločine u vrijeme Drugog svjetskog rata Johna-Ivana Demjanjuku i time je otvoren put za početak suđenja ovom 89-godišnjem starcu, rođenom u Ukrajini, optuženog za učešće u ubistvu 27.900 osoba.

Demjanjukov odvjetnik je uložio protužbe kojim je želio da zaustavi proces i svog branjenika pošdeti istražnog zatvora, javljaju u srijedu njemački mediji, ističući u prvi plan da su suci odluku donijele bez obrazloženja i da suđenje može da počne, kao što je i planirano, 30. novembra u Minhenu.

U sudu je procijenjeno da bi do presude Demjanjuku trebalo biti održano najmanje 35 ročišta i da bi, kako se planira, cijeli proces trebao biti završen do maja 2010. godine, prenosi Tanjug.

Njegova odbrana je činila sve za svog klijenta, a nedavno je čak saopćeno da bi „svinjska gripa“, mogla biti opasan po život ovog starca.

Liječnici su saopćili da je Demjanjuku, sposoban za suđenje, koje po jednom sudskom danu ne treba biti duže od dva puta po 90 minuta.

Demjanjuku se, prema optužnici, tereti da je kao čuvar u Njemačke koncentracionom logoru Sobibor u Poljskoj tjerao zatvorenike u plinske komore.

On, međutim, odbacuje bilo kakvu umiješanosti u ubistva Židova i tvrdi da je i sam bio ratni zatvorenik nacista, a ne stražari u logoru.

Ovog ljeta je Demjanjuku iz Amerike izručen Njemačkoj i smješten je u zatvoru u Minhenu.

U novembru prošle godine, istražiteljima u Minhenu, gdje je Demjanjuku kratko živio poslije rata, naveli su da raspolažu stotinama dokumenata i da imaju jedan broj svjedoka koji mogu govoriti protiv Demjanjuku.

Demjanjuku je 1980-ih godina bio izručen Izraelu, gdje je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svjedoci identificirali kao "Ivana Groznog", ozloglašenog stražari u logoru Treblinka.

Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ta osoba.

Demjanjuku se potom vratio u SAD, gđe je živio kao umirovljeni automehaničar u Ohaju.

Američke vlasti su optužio da je u svojoj imigracionoj molbi lagao o svojoj saradnji s nacistima i sud mu je 2002. godine oduzeo američko državljanstvo.